Пхенян разпространи снимки на Ким Чен Ун след слухове, че е в кома
Секция: СВЯТ
26 Август 2020 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пхенян разпространи снимки на Ким Чен Ун след слухове, че е в кома

/КРОСС/ Севернокорейските медии разпространиха днес снимки на Ким Чен Ун, председателстващ съвещание по повод коронавирусната пандемия и заплахата от тайфун за страната, предаде Франс прес. Но тези дни здравословното състояние на държавния ръководител отново стана обект на спекулации в чужбина, отбелязва агенцията.

Южнокорейското разузнаване заяви, че Ким Чен Ун е делегирал част от пълномощията си на своята сестра Ким Йо Чен поради "стрес".

Бивш съветник на покойния южнокорейски президент Ким Те-чжун дори заяви във Фейсбук, че според него севернокорейският лидер е в кома, но без да посочи никакво доказателство.

Вчера обаче Ким проведе съвещание на Политбюрото на ЦК на Корейската трудова партия, на което бе взето решение за "извънредни мерки с цел предотвратяване на щети от тайфуна, от който през периода 26-27 август може да пострадат всички региони на Корея" - по-специално с цел защита на реколтата, отбелязват АФП и ТАСС, като цитират официалната агенция на Пхенян КЦТА.

За да бъдат предотвратени човешки жертви и да се намалят щетите, Ким е наредил да се организира "информационна кампания сред работниците, партийците и тружениците от село", посочва КЦТА.

Обсъдени са били и "някои недостатъци на карантинните мерки" за защита от новия коронавирус, взети са били решения за "интензивни ограничения".

В края на януари Пхенян вече затвори границите на страната, спря учебните занятия в училищата и наложи общонационална карантина. По официални данни в КНДР не е регистриран нито един случай на заразяване с Ковид-19, припомнят агенциите.

В. "Нодон синмун" публикува снимки от заседанието, на които Ким, облечен в бяло, говори пред свои приближени. На един от фотосите той, изглежда, пуши цигара.

Редица експерти омаловажават повтарящите се слухове за здравословното състояние на Ким Чен Ун. А южнокорейското разузнаване далеч не винаги дава верни оценки за ситуацията на Север, отбелязва АФП.