Големият приятел на България Мехрибан Алиева допринася за развитието на приятелски отношения между двата народа
Секция: ПОЛИТИКА
26 Август 2020 19:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Големият приятел на България Мехрибан Алиева допринася за развитието на приятелски отношения между двата народа

/КРОСС/ Пряко участие в развитие на съвременен и независим Азербайджан, решение на социални въпроси, привързаност към идеите за милосърдие и морал, постоянно желание да протегне ръка за помощ и да направи добро - всичко това е основата на житейската философия на първия вицепрезидент на Република Азербайджан, председателя на Фондация „Гейдар Алиев" и посланика на добра воля към ЮНЕСКО и ИСЕСКО Мехрибан Алиева. Работейки рамо до рамо с президента Илхам Алиев, неговия спътник в живота и най-близък съюзник, Алиева дава голям принос за динамичното развитие на страната.
Тя успешно ръководи фондация „Гейдар Алиев" в продължение на 16 години. Възраждането и развитието на благотворителните традиции на азербайджанския народ стават възможни благодарение на личния пример на председателя на фондация „Гейдар Алиев".

В продължение на 16 години г-жа Алиева с чест изпълнява задълженията си като посланик на добра воля към ЮНЕСКО. Бидейки едновременно и посланик на добра воля към ИСЕСКО, тя неуморно работи, за да информира света за историческото и културното наследство на Азербайджан и неговите реалности.
Особено Мехрибан Алиева е съсредоточена върху търсенето на решения за проблеми, пред които са изправени уязвимите слоеве от населението, и по-специално вътрешно разселените лица, които са загубили домовете си в резултат на арменско-азербайджански конфликт. Ё1Първата й среща като първи вицепрезидент е била посветена на преместването на бежанци и вътрешно разселени лица, временно настанени в общежитията в Баку и Сумгаит. Веднага след срещата е изготвен план за действие и започва конкретна работа. За кратък период от време са подобрени жилищните условия на 300 000 бежанци и вътрешно разселени лица. Миналата година още 5 923 семейства на вътрешно разселени лица са преместени в нови апартаменти.
Инициативите на първия вицепрезидент като нови училища за новия Азербайджан, подкрепа за образованието, изграждане на сиропиталищата и училища-интернати и развитие на предучилищни институции изиграват важна роля за подобряване на образованието. В рамките на програма "Нови училища за новия Азербайджан", стартирана през 2005 г., са построени и реновирани до 500 училищни сгради, осигуряващи образование на повече от 100 000 ученици. Ремонтирани са до 40 детски градини, част от сградите на сиропиталищата и училищата-интернати.

Фондацията "Гейдар Алиев" избира гр.Велико Търново за първа азербайджанска инвестиция в сферата на културата в Източна Европа и включва крепостта Трапезица в списъка на културните паметници за световните богатства.
Откриването на архитектурно-музеен резерват „Трапезица", възстановен с подкрепа на фондация „Гейдар Алиев", се състоя на 22 септември 2016 г. във Велико Търново. Първата дама на Азербайджан, президентът на фондация „Гейдар Алиев" г-жа Мехрибан Алиева и вицепрезидентът на фондацията г-жа Лейла Алиева присъстват на церемонията, на която са посрещнати от премиера на България Бойко Борисов, кмета на град Велико Търново Даниел Панов и други български високопоставени лица. Това значимо събитие, широко обхванато от азербайджанските и българските средства за масова информация, демонстрира тесни отношения между двата народа. Премиерът Борисов го определи като солиден мост на приятелство между България и Азербайджан.
Освен това, на 22 септември 2016 г. в Музея "Възраждане и Учредително събрание се състоя церемонията по удостояването на председателя на фондация „Гейдар Алиев" Мехрибан Алиева със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" и с титлата "Доктор хонорис кауза" на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".
Изказвайки благодарност на Мехрибан Алиева от името на населението на града, кметът на Велико Търново Даниел Панов отбелязва, че предложението му тя да бъде избрана за почетен гражданин е прието единодушно на тържествено заседание на Общинския съвет на 25 август 2016 г. и е най-високото отличие на града.
Също така по време на посещението първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева и премиерът Бойко Борисов валидират пощенски плик с марка, посветена на крепостта Трапезица, която е съвместно издание между България и Азербайджан.