Северна Македония започва учебната година на 1 октомври със задължителни маски
Секция: СВЯТ
27 Август 2020 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северна Македония започва учебната година на 1 октомври със задължителни маски

/КРОСС/ Учебната година в Северна Македония ще започне на 1 октомври, реши правителството и възложи на Министерството на образованието да промени календара за началото на учебната година.

"Правителството възложи на Министерството на образованието и науката да промени календара за учебната 2020/2021 г., така че учебният процес да започне на 1 октомври 2020 г., вместо на 1 септември", се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

На днешното заседание правителството прие Протоколите за действие на началните и средните училища за реализиране на учебния процес с физическо присъствие на учениците през учебната 2020/2021 година.

Протоколът за основните и средните училища предвижда, че преподаването трябва да се извършва в съответствие с мерките за защита, т.е. носене на маска, спазване на дистанция и хигиена на ръцете. Родителите са длъжни всеки ден да измерват температурата на ученика, а в случай на повишение над 37 градуса, детето не трябва да бъде пускано на училище.

Преподаването в началните училища ще се извършва с до 20 ученици в класната стая и се осигурява физическо разстояние от 1,5 метра между учениците и учителя и учениците. Протоколът за основно училище предвижда, че не трябва да има смесване на ученици от различни класове и т.н.

Протоколът за гимназиите, освен всичко друго, предвижда училищата да въведат система за еднопосочно придвижване на учениците през помещенията и да се ограничи броя на присъстващите едновременно в съблекалните и контролирания изход и вход в тях. Дезинфектанти ще има на входа на училището, както и в класни стаи и други помещения. На входа служителите трябва да дезинфекцират обувките си, ръцете и т.н.

Правителството реши да създаде работна група, която да включва представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Службата на министър-председателя на Северна Македония. Тази работна група ще следи ситуацията и ще даде становище за готовността на началните и средните училища да провеждат преподаване в условия на СOVID-19.