60 000 българи и едва 1000 чужденци са посетили Хисаря през тази година
Секция: Туризъм
28 Август 2020 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60 000 българи и едва 1000 чужденци са посетили Хисаря през тази година

/КРОСС/ Трябва да се осигури свързаност на туристите от местата за настаняване към културно-историческите забележителности в региона, за да се съчетават продуктите и по този начин да се стимулира икономиката. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работната си среща в Хисаря с представители на местната власт в Област Пловдив.

Министър Николова подчерта, че Хисаря предлага различни форми на туризъм, като балнео, конгресен, еко- и пешеходен, селски и ловен, а богатството на минерални извори допринася за развитието на СПА услугите в региона.

Тя цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които общо над 61 хил. туристи са пренощували в местата за настаняване в община Хисаря от началото на 2020 г. до 22 август. Основната част от тях над 60 хил. са били български граждани.

От началото на година в местата за настаняване в общината са пренощували над 240 руски туристи, близо 100 немски туристи, близо 80 украински туристи и над 70 турски туристи. Данните за област Пловдив показват, че от 1 януари до 22 август в местата за настаняване в областта са пренощували над 184 хил. туристи, от които над 162 хил. са българите.

Областният управител г-жа Каназирева заяви, че Областният кризисен щаб работи усилено, за да се гарантира спокойствието в региона. „В последните две седмици виждаме спад в положителните проби", съобщи областният управител.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева каза, че общината е засегната от пандемията доста сериозно, но вече започва да се усеща излизане от кризата. Хотелите в града са пълни и се надявам това да продължи и занапред, коментира тя.

По време на срещата вицепремиерът обсъди с представителите на местната власт рекламирането на различните забележителности, места за настаняване и бъдещи инициативи в областта на туризма. Министърът подкани присъстващите да се включат с видеоклипове на малко познатите забележителности в област Пловдив, които след това да бъдат популяризирани в социалните мрежи.