Истинско лято в началото на септември, с температури до 35°
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2020 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Истинско лято в началото на септември, с температури до 35° Не са изключени и краткотрайни валежи

/КРОСС/ Истинско лято в началото на септември обещават синоптиците, като времето ще е идеално за почивка.

Жълт код за високи температури е обявен в 20 области за съботния ден. Дневните температури в тези области ще бъдат между 34 и 37 градуса.

Само в 8 области е обявен зелен код, но и там температурите също ще бъдат високи.

В София област, София град и Пернишка област ще бъдат около 32 градуса, по Черноморието около 28 градуса. В Сандански и Русе се очаква термометрите да достигнат 37 градуса.

Слънчево ще бъде днес, а след обяд в низините - горещо. Ще духа слаб, в източната половина от страната - умерен вятър от изток-югоизток, сочи прогнозата на НИМХ.

Средни месечни температури над нормата очакват синоптиците през септември. За равнините тя ще е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°.

Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 5 и 10 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 25-28 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще е подходящо за туризъм. Ще бъде слънчево и топло със слаб до умерен вятър от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27 градуса, на 2000 метра - около 21 градуса.

Месечната сума на валежите в западните райони ще бъде около, а в източните – под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на месеца ще бъде по-топло от обичайното. В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, а над западните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните райони вероятността за валежи е по-малка.

През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

 

Второто десетдневие от септември ще започне със сравнително спокойно време, температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността, отново вероятността за валежи е по-голяма в Западна България. Температурите относително ще се понижат, предава dnes.bg

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават, в източните райони ще останат над нормата, а в западните ще се доближат до обичайните за края на септември. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има в началото, около средата и през последните дни от периода.

На 22 септември в 16.31 ч пък ще настъпи есенното равноденствие и ще започне астрономическата есен.