Един зелен ден с книга в ръка
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Август 2020 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Един зелен ден с книга в ръка

/КРОСС/ Поредното издание на инициативата „Зелени библиотеки“ се провежда в столичния парк „Света Троица“.

То е част от кампанията на Столична библиотека в парковете и градинките на София, която има за цел да насърчи четенето и да привлече нови читателски публики.

„Инициативата вече е традиция, има шестгодишна история. Опитваме се да обхванем всички паркове на столицата. Много ни е приятно, че хората с желание и усмихнати посрещат нашата акция. Тя е насочена към всички читатели, за да популяризираме книгата като такава, а от друга страна да покажем, че библиотеките са един жив организъм. Те много нужни, много потребни за всеки един – малък, голям, независимо от възрастта. Всеки би могъл да намери нещо за себе си“, споделят организаторите.

От началото на кампанията през 2015 г. „Зелени библиотеки“ са привлекли над 5 хил. нови читатели на Столична библиотека , а посетителите на инициативите в парковете надхвърлиха 15 хиляди. Благодарение на нея през летните уикенди може да изберете хубава книга за четене в парка, да станете читател на библиотеката, да се срещнете с любими писатели, поети, от които може да получите книга с автограф.

Класически произведение от по-стари времена, съвременни автори, а за децата – специално подбрана колекция от книжки с класическите български приказки. Освен това рисунки върху асфалта и много музика – има за всекиго по нещо.

Посетителите могат да видят и пътуващата документална изложба с фотоси от архива на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще“. Тя представя богатата история на „зелената украса на столицата“.

Продължава и популярната инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Посетителите ще могат да вземат интересна нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка.