Георги Свиленски: Опитите за провеждане на заседание на Националния съвет целят саботиране на прекия избор
Секция: ПОЛИТИКА
30 Август 2020 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски: Опитите за провеждане на заседание на Националния съвет целят саботиране на прекия избор

/КРОСС/ "Заседание на Националния съвет на БСП не е имало", заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на пресконференция на "Позитано" 20 вчера.

Той уточни, че такова заседание е било насрочено и са били събрани нужните 1/3 подписи от членове на НС за неговото провеждане, но 50 минути след неговото начало са присъствали едва 86 члена - недостатъчни за кворум. "Всички спекулации, че са били 91, 92 или 89 остават на заден план - доказателствата са списъците в деловодството на БСП", добави Свиленски.

"В момента сме в кампания за пряк избор на председател на партията и според нас няма абсолютно никаква причина да се провежда заседание на Националния съвет. Това пролича и от позициите, които са се обсъждали другарите - те са препотвърдили позицията на ИБ и на ръководството на ПГ от вторник, касаещ свикването на Велико Народно събрание и проекта за нова Конституция.

Усилията на всички социалисти, членове на НС, ръководители на партията, трябва сега да бъдат насочени единствено към провеждането на пряк вътрешнопартиен избор за председател - към неговата прозрачност, честност и легитимност. Защото не може да претендираме за честни избори в държавата, ако не можем да проведем такива вътре в самата партия. Не може да искаме държавата да си изчисти избирателните списъци от мъртви души, а нашите списъци да не бъдат изчистени", категоричен е социалистът. 

По отношение на критиките към Владимир Москов, изпълняващ длъжността председател на партията, изказани днес от членове на Националния съвет, Георги Свиленски каза: "Не е почтено и не е коректно да се отправят такива критики към човек, печелил 7 пъти мажоритарни избори от името на БСП. И го критикуват хора, които не са спечелили нито един избор.

Владимир Москов никога не е призовавал за неучастието на пленума, за бойкотиране на Устава или на каквито и да е документи. Москов в много откровено писмо до всички членове на НС каза, че сега не е моментът за свикване на заседание, че е време да се съсредоточим върху прекия избор и че такова заседание на НС ще има преди Конгреса на 26 септември - след изборите за председател.

Това беше призивът на Владимир Москов, опитвайки се да успокои партията и членовете на Националния съвет, които се вълнуват единствено да се съберат тук и да направят опит за вътрешнопартиен преврат.

Г-н Москов осигури всички условия за провеждане на такова заседание - осигури залата, противоепидемичните мерки, деловодството. Той съдейства с всички усилия днес да има заседание."

"Относно избирателните списъци, за които постоянно вървят спекулации, че не били ясни - в правилата, по които се провежда прекият избор, ясно е записано, че списъците не се съставят нито от Изпълнителното бюро, нито от Корнелия Нинова, нито от Националния съвет, нито от Централната избирателна комисия. Списъците се правят от Общинските съвети на БСП и нито един от изброените няма право да пипа, да премахва членове на партията от тези списъци", коментира зам.-председателят на ПГ.

"Единствената цел на опитите за провеждане на заседание на Националния съвет от дветри седмици насам, е саботиране на прекия избор и неговата отмяна", заключи Георги Свиленски.