Индия счупи световния рекорд по ръст на заразените за денонощие
Секция: СВЯТ
30 Август 2020 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индия счупи световния рекорд по ръст на заразените за денонощие

/КРОСС/ Индия регистрира най-големия скок в рамките на денонощие на заразени с новия коронавирус (COVID-19) в сравнение с която и да е друга страна от началото на пандемията, след като епицентърът на заразата се измества към южноазиатския гигант, съобщава "Ройтерс".

Регистрираните през последните 24 часа 78 761 новозаразени в Индия надхвърлят 77 299 заразени, регистрирани в САЩ на 16 юли.

Втората по население страна в света вече е с общо 3,54 млн. заразени от началото на епидемията, като е третата най-тежко засегната от пандемията след САЩ и Бразилия, но заразените в Индия в рамките на денонощие надвишават тези на другите две страни вече в продължение на почти две седмици.

Броят на починалите от COVID-19 за изминалото денонощие в Индия е 948 души, с което общият брой на жертвите вече е 63 498 души, показват данните на федералното здравно министерство.

Махаращра, най-богатият и урбанизиран щат в Индия, е регистрирал 331 починали за денонощие.

Въпреки нарастващия брой заразени, министър-председателят Нарендра Моди настоява за връщане към нормалното ежедневие, за да се ограничи икономическия удар, като преди това наложи строги блокади на 1,3 млрд. души в страната.

Федералното министерство на вътрешните работи реши да позволи на подземните влакови мрежи да се отворят отново с някои ограничения в Ню Делхи, столицата на Индия с около 20 милиона души.

Метрото ще започне да работи на 7 септември за първи път от март, когато Индия наложи най-строгото заключване в света, за да ограничи разпространението на новия коронавирус.

Кината, басейните, развлекателните паркове и други подобни места ще останат затворени.

Заключването доведе до мащабни загуби на работни места и икономически спад.

Най-дълбоката рецесия в Индия, която е записана, ще продължи през цялата година, тъй като възраждането доведе до нововъзникващ скок в потреблението и бизнес активността, сочи проучване на Ройтерс.