Алеко Константинов първи заговаря за красотата на българските планини
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Август 2020 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алеко Константинов първи заговаря за красотата на българските планини

/КРОСС/ Стотици хора избягаха от жегата и забързания трафик на столицата, за да прекарат неделния ден сред чистия въздух и красивата природа на Витоша.

Писателят Алеко Константинов първи заговаря за красотата на родната природа и за ползата от туристическите преходи за душата на човек. След него голяма част от родните ни поети също обръщат поглед натам.

Именно на Щастливеца е посветена и днешната изложба, разположена на поляната пред хижа „Алеко“, която събира погледите на любопитните планинари. Тя е озаглавена „Съзерцанието на Щастливеца“ и е част от инициативата на Столична библиотека „Библиотека в планината“. В изложбата могат да бъдат видени уникални фотоси, сред които снимка на хижа „Фонфон“ от 1927 г., на полаганите на основите на хижа „Кумата“ от Юношеския туристически съюз през 1935 г., на строежа на хижа Алеко от 1922 г. и други.

Любителите на планината могат да видят и запечатан момент от масовото изкачване на Черни връх преди 125 години, организирано от Алеко Константинов, както и да прочетат откъси от негови произведения.

Сред експонатите са и първите издания на „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“ и много други.

„Посетителите на планината могат още да вземат безплатно четиво, да се насладят на нашите поетични четения с поетите Петър Чуков и Иван Христов. На 5 точки сме поставили и екобиблиотеки, които непрестанно зареждаме с нова литература. Догодина ще разширим тази мрежа, тъй като се радва на огромен интерес“, разказа Таня Томова от Столична библиотека.

На място всеки може да се сдобие и с безплатна едногодишна читателска карта.