СЗО: Отварянето на страните без контрол върху COVID-19 е "рецепта за катастрофа"
Секция: СВЯТ
01 Септември 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Отварянето на страните без контрол върху COVID-19 е "рецепта за катастрофа"

/КРОСС/ Страните, в които продължава активното разпространение на коронавируса, трябва да изчакат още, преди да смекчат ограничителните мерки, тъй като отварянето им, без вирусът да е под контрол, би било "рецепта за катастрофа", заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус, цитиран от "Ройтерс".

Той призна, че много хора вече са уморени от ограниченията и искат да се завърнат към нормалността и пандемията да бъде преодоляна. Гебрейсус подчерта, че СЗО подкрепя напълно усилията за повторно отваряне на обществото и икономиката на отделните страни, но настоя всяка държава да го направи по сигурен начин.

"Искаме децата да се върнат на училище, а хората - по работните си места, но това да се направи по сигурен начин. Никоя страна не може да се преструва, че пандемията е приключила", посочи лидерът на СЗО. "Истината е, че този вирус се разпространява лесно. Отварянето без контрол върху COVID-19 е рецепта за катастрофа", предупреди той.

Гебрейсус посочи и че всички страни трябва да приложат фокус, основан на риска, при постепенното облекчаване на ограничителните мерки.