Вдигат заплати в НОИ, НСИ и МОН
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2020 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вдигат заплати в НОИ, НСИ и МОН

/КРОСС/ Заплатите на служители в НОИ, НСИ и МОН ще бъдат увеличени с 30 на сто, реши Министерски съвет. Ръстът е със задна дата от 1 август и е за чиновници, ангажирани с борбата с КОВИД.Постановлението на кабинета за допълнителни пари по бюджета на НОИ е за 5.5 милиона лева. С тях се вдигат с 30 на сто заплатите на служителите на института, ангажирани с дейности за превенция разпространението на коронавирус и ограничаване на последствията от пандемията.

В НСИ пък вдигат заплатите на 500 души, които работят на терен и така са били натоварени „с извършване на дейности в условията на пандемия и последствия от COVID-19". Те правят анкетните изследвания за статистиката, „независимо от ограниченията, които се налагат от епидемичната обстановка", което „предполага постоянен контакт с външни лица", мотивират се от Министерски съвет.

От 1 август се увеличават с 15 на сто заплатите и на 612 души в регионалните управления по образованието, което ще струва на бюджета допълнителни 878 900 лева за тази година. „С решението се цели привличане и оставане на служители, които имат пряко отношение към организацията и контрола на учебния процес в условията на епидемичната криза, както и повишаване на мотивацията им", обясняват от МС. Освен това РУО са организирали безопасното присъствено провеждане на външното оценяване след 7 клас и матурите след 12 клас в условията на пандемия, а трябва да създадат и условия за нормално започване на новата учебната година.

518 661 лема пък отиват за повишение на заплатите в Държавната агенция за бежанците, отново като част от социално-икономическите мерки във връзка с предотвратяване на разпространението и ограничаване на последиците от КОВИД. Това са само част от администрациите, в които се вдигат заплатите заради пандемията. Според решението на кабинета ръст ще има в общо 28 структури, сред които както и заети в пандемията като РЗИ, ИАЛ и НЗОК, така и например Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата и дирекции в Министерството на туризма.

Работодателите се обявиха против увеличението. То е необосновано, особено на фона на раздут държавен апарат, и рисковано за бюджета при спрял ръст на икономиката, обявиха от БТПП. МС реши и да бъдат договорени допълнителни 60 млн. лв. от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", които да се пренасочат за плащане на допълнителни пари за заетите на първа линия в борбата с коронавируса медици. Става дума за отдавна обещаното от кабинета осигуряване на допълнителните 1000 лева месечно до края на годината. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври, реши още кабинетът, приемайки промени в Закона за бюджета на ДОО. Промяната касае между 30 000 и 33 000 безработни месечно. Освен това минималният срок за получаване на обезщетението скача от 4 на 7 месеца.

Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за тези от по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври. 41 580 лв. пък бяха дадени за стипендии на ученици по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.