„БДЖ" е в стабилно финансово състояние за първите 6 месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2020 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„БДЖ" е в стабилно финансово състояние за първите 6 месеца

/КРОСС/ „БДЖ - Товарни превози" ЕООД завърши първите шест месеца на 2020 г. в стабилно финансово състояние. Чистият размер на капитала на дружеството - разликата между стойността на активите и всички задължения на предприятието е 82 млн. лв., т.е. дружеството е добре капитализирано.

Въпреки силно влошената икономическа обстановка вследствие на пандемията COVID-19, „БДЖ - Товарни превози" ЕООД запазва обема превозени товари за шестмесечието, превозени са 3 707,11 хил. тона товари, с 15,43 хил. тона или 0,41% по-малко в сравнение с предходната година. Приходите са 60,6 млн. лв., с 2.5 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2019 г.

През посочения период, в състояние на влошаване на икономическите показатели в световен мащаб, компанията увеличи пазарния си дял в товарните жп превози с повече от 5 % в изпълнение на заложения в бизнес плана на дружеството планиран превоз от над 7,5 млн. тона товари през 2020 г.

През първото шестмесечие на 2020 г. „БДЖ - Товарни превози" ЕООД е намалило разходите за външни услуги с 37 % (2.3 млн. Лв.) и е запазило нивото на разходи за персонала, въпреки увеличението на всички възнаграждения в предприятието с индексиране на минималната работна заплата.

В същото време, при запазване на обема на превозените товари, с оптимизиране и реорганизация на работните процеси в дружеството са отчетени 21% (654 хил. лв.) намаление на разходите за дизелово гориво. Постигнати са и 27 % намаление на цената на тяговата електроенергия.

С цел преодоляване на изоставането в ремонтната програма от предходни години, „БДЖ - Товарни превози" ЕООД инвестира в капитални и текущи ремонти на подвижен жп състав с 1 млн. лв. или 80% повече в сравнение със същия период на миналата година.

За всички стари задължения са подписани споразумения за изплащане със съответните погасителни планове, които се обслужват редовно.

По този начин „БДЖ - Товарни превози" ЕООД постига EBITDA за шестмесечието на 2020 г. от + 1.4 млн. лв.

Постигнатите положителни резултати са на фона на сериозното увеличение на сумарните разходи за действащите и въведени нови такси за достъп и ползване на инфраструктурата в размер на 4 млн. лв. спрямо същия период на 2019 г.