Теменужка Петкова проверява “Булгаргаз”
Секция: ИКОНОМИКА
03 Септември 2020 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теменужка Петкова проверява “Булгаргаз”

КЕВР почва наново да гледа цените на газа от 1 септември

/КРОСС/ Цената на природния газ за септември бе замразена, тъй като се очакваше поскъпване от над 20 на сто. В момента природният газ за газоразпределителните дружества и за топлофикациите е на цена от август. До тази аномалия се стигна, след като независимата Комисия за енергийно и водно регулиране не се произнесе колко да струва горивото от 1 септември. Към 19,30 ч същия ден оттам дойде съобщение, че се прекратява производството по заявлението на "Булгаргаз" за поскъпване по искане на самата компания. КЕВР съобщи още, че министърът на енергетиката

Теменужка Петкова е назначила проверка в компанията как е образувана цената, която е внесена за одобрение в регулатора. На 2 септември от ведомството на Петкова не можеха да кажат колко време ще продължи проверката в "Булгаргаз", но стремежът е да приключи в най-кратък срок. Както вече "24 часа" писа държавната газова компания внесе предложение за поскъпване на газа с 15,21% в сравнение с август, или да струва 21,51 лв. за мегаватчас. На 1 септември изпълнителният директор на компанията Николай Павлов съобщи по БНР, че в деня, в който КЕВР трябва да се произнесе, той внася предложение за увеличение с 20,3 на сто. Мотивът е увеличение на цените на спотовите пазари с над 50%. Явно това увеличение е причина за намесата на държавата чрез Министерството на енергетиката в удържане на предстоящото поскъпване.
Експерти коментират, че на газовите борси цените тепърва ще се увеличават след драстичното поевтиняване на газа по време на пандемията. Делът на борсовите цени в цената на газа след промяна на договора с "Газпром" е 70%. И през октомври ли ще има проверка, реагиха специалисти в газовия бизнес. Така в момента цената на газа за газоразпределителните дружества и топлофикациите е замразена. От КЕВР очакват "Булгаргаз" да подаде ново заявление за цена от 1 септември, тоест регулаторът ще вземе решение със задна дата. Кога обаче ще стане това, зависи от срока на проверката, допуска се, че тя ще приключи от 3 до 5 дни.