ГЕРБ кани вътрешния министър в НС заради вчерашните протести
Секция: ПОЛИТИКА
03 Септември 2020 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ кани вътрешния министър в НС заради вчерашните протести

/КРОСС/ ГЕРБ ще покани министъра на вътрешните работи в народното събрание, за да даде информация за действията на полицията и пълната картина на вчерашните протести в столицата. Очаква се това да стане в рамките на днешното пленарно заседание.

Парламентарната група на социалистите не се регистрира в пленарната зала преди началото на днешното заседание .

Народното събрание ще обсъди персоналните промени в правителството, като премиерът Бойко Борисов е предложил заместник правосъдният министър Десислава Ахладова да заеме поста на подалия оставка Данаил Кирилов. В програмата на парламента е предвидено прекратяване на пълномощията на председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, както и обсъждането на промените в Изборния кодекс.


Парламентът ще обсъди и прекратяване на пълномощията на председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева, която подаде оставка.

Законопроектите за изменение и допълнение на изборното законодателство са два - на ГЕРБ и ДПС. От управляващата партия предлагат мажоритарен избор на половината депутати от Великото народно събрание, както и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели. Така в текстовете отпада последната разпоредба за гласуване с машини във всички избирателни секции.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса.

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето "не подкрепям никого" в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен.

От Движението предлагат много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.