Без подкрепа за ВНС управляващите прокараха правила за неговия избор
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без подкрепа за ВНС управляващите прокараха правила за неговия избор

/КРОСС/ Парламентът одобри на първо четене поправки в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които в закона се записват правила, по които ще се провеждат избори за Велико Народно събрание (ВНС).

Това стана, въпреки че управляващата партия очевидно не разполага с нужните 160 депутатски гласа, за да прокара решение за провеждането на такива избори, заради съпротивата на БСП и ДПС.

Проектът на ГЕРБ предвижда също така да се въведе машинно гласуване във всички избирателни секции, но в същото време да се запази и гласуването с бюлетини. Задачата по определянето на техническите спецификации на устройствата, както и по тяхното придидобиване, се възлага на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Дебатът по промените ще се запомни с дългото и силно критично към ГЕРБ изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който оцени проекта като "поредно доказателство за некомпетентност, липса на политическа воля и тотално лицемерие". По думите му движението подкрепя пълноценното въвеждане на машинно гласуване, но при условие, че държавата се погрижи за всичко - да закупи устройствата, да направи нужния софтуер, да ги сертифицира и одитират, да осигури логистиката около машинното гласуване. В същото време обаче ГЕРБ връщат хартиените бюлетини и стоварват отговорността за всичко, свързано с машините на ЦИК. "За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Няма как да осигурите машинно гласуване като го възлагате на ЦИК, която няма властови ресурс и административен капацитет. Вие обричате машинното гласуване на провал с този законороект. Нещо повече – залагате капани за след изборите, като създавате условия за оспорване на изборните резултати", прогнозира Карадайъ.

Отхвърлиха законопроекта и депутатите от БСП. "Прехвърлихте цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка ... Използвате машините, които са нещо хубаво, но ги въвеждате по вашия си начин – некадърно", коментира социалистът Явор Божанков, като напомни за оттеглянето на шефа на ЦИК Стефка Стоева. А съпартиецът му Крум Зарков изтъкна, че като връщат хартията в гласуването, управляващите ще върнат и всички проблеми, които са искали да отстранят с помощта на машините.