Дмитрий Песков: Русия няма полза от евентуалното отравяне на Навални
Секция: Русия
03 Септември 2020 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дмитрий Песков: Русия няма полза от евентуалното отравяне на Навални

/КРОСС/ Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не вижда хора или сили в Русия, за които би било изгодно евентуалното отравяне на опозиционера Алексей Навални.

„Не мога да отговоря на въпроса кой би могъл да се възползва от отравянето на този човек. Изобщо не мисля, че би могло да бъде от полза за някого, ако просто гледа трезво на случващото се", каза Песков.

Прессекретарят на президента на Руската федерация отбеляза, че без данните, получени от германската страна, руското разследване няма основание да образува наказателно дело за възможно отравяне. „Нямаме информация от нашите колеги в Берлин. Всички направени анализи, всички проби, билогочни и др., не позволиха на нашите специалисти - това са лекари, токсиколози и т.н. - да идентифицират отровни вещества", каза Песков, отговаряйки на въпроса дали Кремъл вижда причина за образуване на наказателно дело, след като Германия обяви, че Навални е отровен с Новичок.

Кремъл се надява, че Германия ще сподели информацията си с Руската федерация във връзка с инцидента с Навални. „Несъмнено се интересуваме от установяването на причините за случилото се с пациента в Берлин. Нашите разследващи органи извършват необходимите действия за проверка. Информацията от германска страна определено ще помогне на тези действия. До момента не сме получили никаква информация, надяваме се, че това ще се случи в близко бъдеще", каза Песков.