Цветан Цветанов: Служебен кабинет би могъл да проведе честни избори
Секция: Коментари
03 Септември 2020 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Цветанов: Служебен кабинет би могъл да проведе честни избори

/КРОСС/ "Ситуацията, в която се намира страната - институционална и политическа криза, води до тежко противопоставяне. На вчерашните протести имаше определени групи, които бяха и провокатори, създадоха друго усещане за протеста. Целта беше да се неглижира демократичната общност на образованите, на хората, които искат промяна и на хората, които са излезли спонтанно и искат да подкрепят справедливостта и промяната на ситуацията, която има днес в държавата". Това каза пред БНР Цветан Цветанов, бивш заместник-председател на ГЕРБ, сега председател на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност.

Полицията трябваше индивидуално да изведе от протеста провокаторите и по този начин щеше да се отслаби напрежението. Трябваше да има изпреварваща информация за подобни групи от хора, които ще отидат и ще участват в този протест, защото те в никакъв случай нямаше да изразят своите демократични възгледи по начин, по който го правят интелигентните, образованите и младите хора на протеста, коментира Цветанов в предаването "12+4".

"Управляващите са в най-благоприятната ситуация от създалата се вчера ескалация на напрежението, защото и днес виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези безредици, които станаха снощи, са достатъчно силен мотив да се запази стабилността на страната", допълни Цветан Цветанов.

Той смята, че с обръщението си към депутатите президентът е показал, че няма да има диалог, а демонстрацията, която е направило управляващото мнозинство, напускайки пленарната зала, показва, че и те ще използват същия подход спрямо президентската институция.

"Това е основната цел на днешното управляващото мнозинство и на статуквото - запазване на властта в рамките на този парламент, изкарване на пълен мандат на правителството и провеждане на редовните избори от сегашното управление", подчерта Цветанов.

Според него да се променя Изборния кодекс 3-4 месеца преди провеждането на редовни избори е "голяма грешка, защото изпълнителната власт не успява да изпълни ангажиментите си за гарантиране на изборния процес, особено с машинното гласуване".

"Затова винаги в 12 без 5 искат да променят изборното законодателство, за да се оправдаят с някакви други технически проблеми", коментира още Цветанов.

Това, което в момента витае в обществото и е оценка на демократично мислещите граждани според Цветанов е, че доверието в легитимността на сегашната власт и доверието в легитимността на правителството да проведе честни избори с всеки изминал ден намалява.

Цветан Цветанов заяви, че има притеснения за честността на изборния процес.

"Затова трябва да има някаква гаранция, че изборният процес ще бъде честен, ще бъде прозрачен и може би затова действително един служебен кабинет би могъл да проведе едни честни избори, или поне по-честни от тези, които биха могли да бъдат проведени сега. Усещането е такова в обществото, на база тази ескалация и пазенето на властта на всяка цена."

Заявените позиции на БСП и ДПС правят невъзможно да има консенсус за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, посочи Цветанов.

"За всички стана ясно, че всичко това, което се прави в момента, то е само за да се отклони вниманието, да се удържи мандата и да се стигне до провеждането на редовни избори в този кабинет и с условията, които те искат да наложат."