Жълт код за опасни валежи в четири области
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2020 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Жълт код за опасни валежи в четири области

/КРОСС/ През деня в Източна България ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, докато над Западна облачността ще намалее до слънчево време. С умерен, временно силен северозападен вятър ще продължи да нахлува по-студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и максималните ще са между 23° и 28°, по-ниски на места в Североизточна България.

В областите Русе, Разград, Силистра и Добрич е в сила предупреждение от първа степен, жълт код за значителни валежи с количества до 35 л/кв.м, локално и до 50 л/кв.м.

Предимно облачно време и по Черноморието. Ще има и валежи от дъжд, след обяд придружени от гръмотевици. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е около 26°. Вълнението на морето ще се усили до 2-3 бала.

Чувствително по-ниски температури се очакват в планините. Максималните в курортите ще са от 16° на Алеко, 18-19° в Пампорово и Боровец до 25-26° в Банско и Добринище, а по най-високите върхове - едва 8-9°. Над планините от Западна България още преди обяд облачността ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево. Над Източна Стара планина ще е облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад.

През почивните дни ще бъде слънчево. Още в събота вятърът ще отслабне, а температурите ще започнат постепенно да се повишават. В началото на новата седмица също ще преобладава слънчево време, с купеста облачност в следобедните часове. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток.