Созопол отново е домакин на Фестивала на старите занаяти и изкуства
Секция: КУЛТУРА
04 Септември 2020 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Созопол отново е домакин на Фестивала на старите занаяти и изкуства

/КРОСС/ За трета поредна година в Созопол ще се проведе АРТ Изложба- базар "Фестивал на старите занаяти и изкуства 2020". Той започва от днес и ще покаже красотата, блясъка и непреходността на българските занаяти и изкуства. Ще ги представят гостуващи приложници, занаятчии, дизайнери.
Майстори от цялата страна ще представят най- доброто от творчеството си, а най- любопитните посетители ще могат да се включват в демонстрационните работилнички.
Една от тях ще е на Слава Балджиева, майстор занятчия вече 3 десетилетия, която от ателието си в Стария Пловдив ще гостува за първи път с уникалните си тъкани творби в морския град:
„Ще представя тъкане на хоризонтален и вертикален стан. Това което ще покажа са художествени пана, с български къщи, птици, цветя. Най - често използвам чисти и ярки цветове, които са характерни и за широката българска душа, защото вдъхновението, което черпя е от народното творчество."

Изящни бижута от кожа и арт чанти със стил и уникалност ще предложат Диян и Миглена Фотеви, които за поредна година участват в арт - изложбата базар :
„Отново ще участваме във Фестивала, защото сме приятно очаровани от позитивното настроение на посетителите. Ние ще представим ръчно направени творби с кожен филигран. Ще има и стенни пана, а бижутата ни са с неповторим стил, който е резултат от селекция през годините, като основата е от текстилния гайтан, който е познат от старинните дрехи!"
Още един от творците, които ще се включат във Фестивалът на старите занаяти е Силвия Стоянова, която ще представи своите прекрасни изделия от вълна:
„Ще покажа красиви и ефирни шалове, оригинални и екстравагантни шапки и ръкавици, нежни и изискани бижута и уникални аксесоари за дома. Преди 9 години се докоснах за пръви път до вълната и бях много впечатлена. Наричат я "топлата глина"- само с вълна сапун и две ръце могат да се направят толкова различни изделия, дори и рокли. Очаквам с нетърпение да се включа във Фестивала, каня всички да дойдат и видят красивите изделия на моите колеги, ще има стъкло, керамика, кожа и вълна!"
Созопол - градът на изкуството, художниците и романтичната атмосфера ще е домакин на интересната Арт проява, а мястото където ще се проведе Фестивалът на занаятите не е случайно - това е двора на Етнографския музей в Стария град.
Изложбата - базар "Фестивал на старите занаяти и изкуства Созопол 2020" отваря врати за посетители на 4 септември от 11.00 ч. в Етнографския музей и ще продължи до 6 септември, включително.