САЩ прехвърлят военни и танкове за учения в Литва
Секция: СВЯТ
05 Септември 2020 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ прехвърлят военни и танкове за учения в Литва

/КРОСС/ САЩ съвместно с Литва ще проведат учения на полигона в Пабраде. От литовското Министерство на отбраната заявиха, че маневрите са планирани предварително и „не са свързани с каквито и да е събития в региона", съобщи „Дойче веле".

Днес американските военни пристигнаха в Литва заедно с тежка бронетехника за съвместни учения на полигона Пабраде близо до границата с Беларус.

В маневрите на сухопътните сили на САЩ ще участват бойните танкове Abrams, унифицираните танкове Bradley, всъдеходи и около 40 единици друга помощна техника. Към ученията се включиха литовски военни и дислоцираният в Литва консолидиран батальон на НАТО.

Ротацията на американските войски в Литва представлява сдържащ фактор, който има особено значение за усилията на НАТО в Балтийския регион, подчерта министърът на отбраната Раймундас Кароблис.

От военното ведомство уточняват, че ученията са били планирани предварително и „не са свързани с каквито и да е събития в региона".

По-рано беше съобщено, че в допълнение към американските военни в ежегодните маневри от 14 до 25 септември ще вземат участие до 1 000 военнослужещи, както и военни самолети от Франция, Италия, Германия, Полша и други държави.