Бивш шеф на Световната банка посочи Тръмп като виновник за сегашната криза
Секция: СВЯТ
05 Септември 2020 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш шеф на Световната банка посочи Тръмп като виновник за сегашната криза

/КРОСС/ Бившият ръководител на Световната банка предупреди, че положението в света може да заприлча като на това в началото на ХХ век, ако страните не работят заедно за справяне с настоящата криза.

Робърт Зелик посочи разрива между САЩ и Китай като сериозна заплаха за глобалното икономическо възстановяване, съобщава Би Би Си.

Зелик, един от най-висшите държавни служители в Америка, е съветвал шестима американски президенти по време на кариерата си.

Той каза пред Би Би Си, че сътрудничеството е "единственият начин глобалната икономика да излезе от рецесията".

Зелик, който също беше и заместник-държавен секретар на САЩ, заяви, че най-голямото му безпокойство е нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

„Мисля, че [отношенията] днес се сриват и не мисля, че знаем къде е дъното и това е много опасна ситуация".

Той предупреди, че „светът може да изглежда по-скоро като свят от началото на ХХ век, когато великите сили са в конкуренция", ако страните започнат да се отдръпват от глобализацията и да преследват националистически интереси.

Зелик беше президент на Световната банка между 2007 и 2012 г., годините, обхванали световната финансова криза.

Като ръководител на организацията той работи в тясно сътрудничество с Международния валутен фонд и световните правителства за справяне с финансовия срив.

„Финансовата криза от 2008-09 г. беше много сериозно събитие, но имахме сътрудничество между Г-20 и централните банки. Президентът Буш и след това президентът Обама бяха част от международните усилия с [тогавашния премиер на Обединеното кралство] Гордън Браун", каза той.

„Честно казано, дори Китай имаше много силна програма за стимулиране и също си сътрудничеше по различни начини. Днес нямаме такова чувство за сътрудничество. "

Зелик призова САЩ да работят в тясно сътрудничество с Китай в намирането на решение на пандемията, вместо да "обвиняват" Пекин за това.

Човекът, когото бившият топ банкер обвинява за причиняване на голяма част от щетите, е американският президент Доналд Тръмп.

Зелик е работил при предишните републикански президенти Джордж У. Буш и Джордж Х.У. Буш. Но не крие неприязънта си към настоящия републиканец на поста.

„От самото начало се противопоставям на Тръмп ... не само заради политическите му позиции, но и заради онова, което според мен е недостатък в характера му. Бях притеснен какво ще направи с институциите и конституцията и виждаме това да се потвърждава, а при пандемията виждаме друго измерение, което е въпрос на компетентност."