Индия се превръща в новия епицентър на коронавируса в света
Секция: СВЯТ
05 Септември 2020 19:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Индия се превръща в новия епицентър на коронавируса в света

/КРОСС/ Индия бързо се превръща в новия епицентър на коронавирусa в света, поставяйки рекорд за най-голямото увеличение за ден в случаите, съобщава Блумбърг. Експертите прогнозират, че скоро ще задмине Бразилия, и в крайна сметка САЩ, като най-лошото огнище в световен мащаб.

86 432 нови случая доведоха общият им брой Индия до 4 023 179 инфекции, на трето място след Съединените щати, които имат над 6,3 милиона и Бразилия с 4,1 милиона.

Правителството облекчи ограниченията в опит да съживи икономиката, но сега Индия има най-бързо нарастващия брой случаи в света с над 80 000 на ден и най-високата дневна смъртност над 1000.

Броят на случаите в страната е нараснал от три на четири милиона само за 13 дни, като по този фактор изпреварва САЩ и Бразилия.

Пандемията сега се разпространява в селските райони, но също така се възражда и в големите градове като Ню Делхи и Мумбай.

Щатът Махаращра, който включва Мумбай, е в центъра на кризата в Индия, откакто през март беше наложено блокиране в цялата страна. Той все още представлява почти една четвърт от новите ежедневни случаи в страната с население от 1,3 милиарда.

Предвид икономическото си значение този щат ще продължи да влияе върху разпространението на инфекцията в страната, е мнението на експерти.

„Индия е втората по големина държава в света и една от тези със сравнително лоша система за обществено здраве. Затова е неизбежно огнището на Индия да стане най-голямото в света", коментира преди дни Наман Шах, член на Националния институт по епидемиология в страната. „Няма да е изненадващо, независимо от това какво прави Индия", каза Шах, член на екипа на индийското правителство по Covid-19.