Папа Франциск: Пандемията показа както величието, така и границите на науката
Секция: Православие
05 Септември 2020 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папа Франциск: Пандемията показа както величието, така и границите на науката

/КРОСС/ Папа Франциск осъди сляпото доверие в науката, настоявайки, че пандемията на коронавируса разкрива както величието, така и границите на науката, предаде Брейтбарт.

Това време на изпитание "ни показа величието на науката, но също така и нейните граници", каза понтификът на участниците на форум край Рим.

"В тази трагедия, която човечеството като цяло продължава да преживява, науката и технологиите сами по себе си се оказаха недостатъчни", каза Франсис.

"Това, което се оказа решаващо вместо това, беше избликът на щедрост и смелост, проявени от толкова много хора."

Въпреки честите призиви към "науката" през месеците на пандемията, битките бушуваха точно относно това как да се тълкуват данните, които стават достъпни, и често се появяваха разриви между самите учени по въпроси като ефикасността на носенето на маски, полезността на лекарствата като хидроксихлорохин и леталността на COVID-19.

Оригиналното проучване, проведено от Кралския колеж Лондон през март, предрече 2,2 милиона смъртни случая от коронавирус само в САЩ и доведе до панически реакции по целия свят.

"Това трябва да ни подтикне да преминем отвъд технократската парадигма, разбирана като единствен или доминиращ начин за справяне с проблемите", каза папата в петък.

"Тази парадигма, родена от мисленето, което търсеше овладяване на естествения свят, се основава на погрешната предпоставка, че са на разположение безкрайно количество енергия и ресурси, че е възможно да се подновят бързо и че негативните ефекти от експлоатацията от естествения ред могат лесно да бъдат усвоени", каза той.

"Там, където са ангажирани природата и дори повече, хората, е необходим друг начин на мислене, който може да разшири погледа ни и да насочи технологията към услуга на различен модел на развитие, по-здрав, по-човешки, по-социален и по-интегрален", категоричен бе папа Франциск.

Както е правил и по други поводи, папата продължи да настоява за необходимостта от „екологично преобразуване, за да се забави нечовешкият ни темп на потребление и производство и да се научим още веднъж как да разбираме и съзерцаваме природата".