Кантарджиев: Скоро ще има ваксина срещу COVID-19, в България ще е безплатна
Секция: Здраве
06 Септември 2020 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кантарджиев: Скоро ще има ваксина срещу COVID-19, в България ще е безплатна

/КРОСС/ Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро и това се очаква да стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година. Когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията и рисковите групи - хората над 60 години, хората с хронични заболявания и болните с ракови и хематологични заболявания. Това заяви пред NOVA проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

„Разчитаме много на ваксината срещу COVID-19. Това е един от начините за овладяване на респираторните вирусни инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение", каза той.

Професорът коментира и руската ваксина: „Всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор. Има светлина в тунела".

„Разумните хора вече знаят какви са правилата - 90% ги спазват, 10% не ги спазват. Маската е най-добре да е на лицето на този, който може да зарази. Затова и маските на някои места са задължителни ", коментира Кантарджиев и препоръча в днешния празничен ден хората да са навън, но да спазват разстоянието и да избягват да се прегръщат и целуват.

По повод наближаващия 15 септември и новата учебна година по време на пандемия, професорът посочи няколко много важни акцента:

"Там, където се събират много и различни ученици - в междучасията в коридорите, е хубаво да има маски. Лошото е, че когато направиш строги мерки към малките, първата им работа ще е да започнат да си разменят маските, защото на един ще е жълта, на друг много ще му хареса тази жълта, пък друг ще има синя... ", каза Кантарджиев.

Професор Кантарджиев коментира и високата смъртност, която напоследък се наблюдава у нас, а също и по-големият брой на заразени лекари и медицински служители:

„Преди 4 седмици наистина много млади хора се заразиха на балове, на нощни заведения, на публични прояви без дистанция и спазване на правила. За съжаление, тези млади хора заразяват възрастни. Тези възрастни се заразяват и се е повишила смъртността. Слава Богу, обаче, вече трета седмица имаме намален брой на случаите. Но тъй като заболяването е с продължителност около 10-15 дни, когато е тежко, това обяснява в момента намален брой нови случаи, но един висок брой на починалите".

По думите му, когато времето застудее и стане по-влажно, нещата вероятно ще се влошат.

„Няма нужда да се затваряме вкъщи, но трябва да се научим да носим маските", посочи още веднъж той.

Професорът обясни и един любопитен факт, свързан с тютюнопушенето:

„През пролетта излезе едно много интересно проучване за рисковите заболявания, които съпътстват коронавируса и за кого е най-опасен. Оказа се, че тези, които пушат, са в по-нисък риск. Защото пушенето с години води до там, че по-малко рецептори на този вирус има в клетките на пушачите. Това означа, че който си пуши, да продължава да си пуши".