Злокобна прогноза на учени: По 30 000 жертви дневно на Covid-19 през декември в Европа, САЩ и Азия
Секция: Наука
06 Септември 2020 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Злокобна прогноза на учени: По 30 000 жертви дневно на Covid-19 през декември в Европа, САЩ и Азия

/КРОСС/ Институтът по здравни данни и прогнози (IHME) от Университета във Вашингтон прогнозира по 30 000 жертви дневно от коронавируса през декември тази година само в страните от северното полукълбо, където тогава настъпва зимата, съобщи „Фокс нюз". Това е най-лошият сценарий, ако не се вземат нужните мерки срещу разпространението на вируса, уточнява се в изследването на учените. Според тях може да бъдат спасени 770 000 живота от септември до 1 януари 2021 г., ако се прилагат препоръчаните мерки, като носенето на предпазни маски и поддържане на необходимата дистанция.

Най-мрачната прогноза е за общо 2 800 000 починали в света до 1 януари, което означава 1,9 милиона смъртни случаи от началото на септември до края на годината.

Три са прогнозираните варианти от специалистите от Университета във Вашингтон - най-неблагоприятен, най-вероятен и най-благоприятен. При най-лошия сценарий се очаква носенето на предпазни маски да остане в сегашните граници, а правителствата да продължат да охлабват изискванията за безопасна дистанция. Според тази прогноза до края на годината починалите от коронавирус в света ще достигнат 4 милиона души.
Препоръчват самозадоволяване и секс с маска през пандемията
Най-благоприятният вариант е носенето на маски да стане почти повсеместно по света, а властите да наложат строги мерки за спазване на социална дистанция, когато смъртните случаи на ден са повече от 8 на един милион души от населението. Тогава до края на 2020 г. починалите в света ще са около 2 милиона.

Най-реалистичният вариант е да не настъпят промени в изискванията за носене на маски и за увеличаване на предпазните мерки, при този сценарий ще има 2,8 милиона починали от коронавирус в света до края на 2020 г., смятат от Университета във Вашингтон.

„Разликата между 750 000 спасени живота и 30 000 смъртни случая на ден през декември са двете крайни цифри между най-добрия и най-вероятния сценарий", заяви директорът на IHME д-р Кристофър Мъри. „Пред нас се очертава смъртоносен декември, особено в Европа, Централна Азия и САЩ. Но науката е точна и доказателствата са непоклатими: носенето на маски, социалната дистанция и ограничаването на събирането на много хора на едно място са от жизнена важност, за да се ограничи разпространението на вируса".

По думите му към момента "Covid-19 следва сезонните вариации на пневмонията и ако тази взаимовръзка продължи, страните от северното полукълбо може да очакват повече заразени в края на есента и през зимните месеци", поясни д-р Мъри.

Според оглавявания от него институт най-много починали на глава от населението в света ще има в САЩ, Нидерландия, Испания и Вирджинските острови.

Учените прогнозират до 1 януари 2021 г. общо 959 685 починали в американския региона (Северна, Централна и Южна Америка), 667 811 в европейския регион, 79 583 в африканския регион, 168 711 в държавите от Източното Средиземноморие, 738 427 в региона на Югоизточна Азия и 191 598 в страните от западната част на Тихия океан.

"Жителите от северното полукълбо трябва да бъдат особено бдителни с приближаването на зимата, тъй като коронавирусът, подобно на пневмонията, ще се разпространява в страните със студен климат", добави д-р Мъри.

Според него все още има възможност с въвеждането на бързи мерки да се предотвратят смъртни случаи. „Всички трябва да се поучим от лидерите на страните, в които вирусът бе удържан, или където при втората вълна на заразата бе реагирано бързо, за да се предотвратят смъртните случаи", посочи ученият.