Учени: Дебелеем от пиене
Секция: Наука
06 Септември 2020 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Дебелеем от пиене

/КРОСС/ Само половин чаша вино или малка бира дневно могат да доведат до затлъстяване, диабет или високо кръвно налягане, предупредиха корейски учени, цитирани от в. "Мирър".

Рискът от метаболитен синдром се увеличава от консумация на алкохол, дори човек да пие малко. Той може да предизвика повишаване на кръвната захар и холестерола, а оттам се появява риск от инсулт и инфаркт.
Учените от Националния медицински център в Сеул са обработили данни за почти 27 милиона души. Резултатите им показват, че няма безопасно количество алкохол, предава БТА.
Мъжете, които пият по половин чаша вино дневно или 120 мл бира, са с 10 процента по-склонни да затлъстеят. При две чаши вино или до 500 мл бира рискът нараства с 22 до 25 процента, а при по-големи количества - от 34 до 42 процента.
Жените, които пият повече от две чаши вино дневно са с до 22 процента по-застрашени от затлъстяване и с до 18 процента от метаболитен синдром.
Сравнението е с въздържатели.
Половин чаша вино увеличава риска от затлъстяване с до девет процента, но намалява опасността от метаболитен синдром с до три процента.
Изследванията за въздействието на алкохола върху здравето са с противоречиви резултати. В началото на годината експерти обявиха, че позволяващите си алкохол всеки ден имат с 40 процента по-голям шанс да доживеят до 90 години, в сравнение с въздържателите.