Стартира първото гайдарско училище в България – „Школò по гайда и народознание“
Секция: КУЛТУРА
06 Септември 2020 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира първото гайдарско училище в България – „Школò по гайда и народознание“

„Школò по гайда и народознание" си поставя за цел да популяризира гайдарското изкуство сред младите хора, за да подпомогне неговото съхраняване и развитие, както и утвърждаването на българския фолклор и традиции

/КРОСС/ В България стартира първото училище по гайда, което носи името „Школò по гайда и народознание". Негови основатели са гайдарите Петър Янев, Иван Георгиев-Балки и почетния консул на България в Демократична Република Конго - Теодора Игнатова. Те се обединяват около идеята да се съхрани и пренесе напред към бъдещето знанието за националните ни ценности, фолклора и обичаите чрез опознаване на най-българския музикален инструмент - гайдата.
В методологията на обучението музиката и гайдата се разглеждат като свързващия елемент между всички компоненти на народознанието - фолклорни традиции, обичаи и вярвания, етнографски особености на различните области на България, живите истории от нашето наследство. Основна цел на уроците е децата не само да овладеят технически инструмента, а да осъзнаят смисъла на фолклорната традиция, да възприемат българския дух, закодиран в нея като част и основа на своята ценностна система. Те включват теоретично обучение за запознаване с музикалния инструмент и практическо усвояване на гайдарското изкуство. В учебния материал са заложени и теми, свързани с българската история, фолклор и изкуство.
„Школò по гайда и народознание" си поставя за цел да популяризира гайдарското изкуство сред младите хора, за да подпомогне неговото съхраняване и развитие, както и утвърждаването на българския фолклор и традиции. Ние вярваме, че гайдата е носител на българския облик и националната ни култура, които е пренасяла и обогатявала през вековете - от митичното величие на траките до днес. Авторската методология за преподаване на гайда, която разработихме се основава на това разбиране за гайдата и гайдарското изкуство, което искаме да предадем и на децата", споделят основателите на „Школò по гайда и народознание".
В „Школò по гайда и народознание" участват и гост-лектори. Чрез техните уроци децата имат възможност да се докоснат до красотата и автентичността на гайдарското изкуство, българския фолклор, традициите и как те се пренасят в съвременния свят. Сред първите гост-лектори, които ще посетят „Школò по гайда и народознание" са певицата Валя Балканска и световноизвестният български кавалджия Теодосий Спасов.