Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Септември 2020 09:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

/КРОСС/ Бургас е заплашен от воден режим.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването "Здравей, България" по NOVA.

По думите му, ако не управляваме яз. "Камчия" по друг начин, ще има проблем за цялото Черноморие.

"Варна ще бъде захранена от "Цонево" и "Девня", но за Бургас имаме вода за 6 до 8 месеца, а трябва да изкараме 15 месеца и там има проблем. Трябва да положим допълнителни усилия да запазим "Камчия" като национален резервоар, да закачим два земеделски язовира - "Порой" и "Ахелой", и догодина да мине целият туристически сезон и гражданите да не усетят, но за тази цел трябва да се създаде една много стройна програма и да се отремонтират три язовира", допълни министърът."Притеснително е положението в цялата Източна България. Има една идея, по която премиерът е възложил да работим. Това е яз. "Камчия", който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да се задействат три допълнителни язовира - за Варна "Георги Трайков" - "Цонево", а за Южна България - яз. "Ахелой" и яз. "Порой", посочи Димитров.

"Притеснявам се, че лятото, когато можеше да се правят строително-монтажни дейности, го пропуснахме и сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите и да ги допълним, за да ги използваме догодина. Не можем да си позволим да провалим сезона", каза още той."Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. "Цонeво"" край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой" - деривация "Китка" за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г.", това коментира по-късно в Добрич министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работна среща с ръководството на НФСБ в града.

Обсъдени бяха сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. "Камчия" - основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места. Министърът направи инспекция на язовирите "Тича" и "Жребчево".

Тези спешни мерки ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. "Копринка", който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. "Жребчево", който в момента работи на 15% от обема си.