Есенната Алея на книгата започва в центъра на София
Секция: КУЛТУРА
07 Септември 2020 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Есенната Алея на книгата започва в центъра на София

/КРОСС/ Близо 100 водещи български издателства и книготърговци се включват в есенното изложение Алея на книгата в София, което започва днес. 36 шатри са разположени не само на традиционната за изложението улица „Витоша", но и в градинката на Националния дворец на културата.

Алея на книгата се утвърди като едно от големите изложения на открито под надслова, че книгите отиват при своите читатели, каза пред „Хоризонт" Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация "Българска книга".

От днес до неделя в специално обособения литературен кът предстоят срещи с над 30 български автори и много представяния на книги.

Институтът за български език отново гостува на Алея на книгата с инициативата си „Написаното остава - пиши правилно" за проверка на грамотността. „Хората могат да направят тест за своята грамотност, да получат специализирана информация от хора от БАН. Всеки, който мине през теста, ще получи стикер с логото на инициативата, който може в бъдеще да поставя върху надписи, които са написани неправилно", поясни Добрева.

Като тревожна тенденция Велизара Добрева отбеляза забавянето на издаване на нови заглавия по време на извънредните мерки срещу коронавируса. „А сега, в последните седмици се радваме на много нови книги, което е знак, че българското книгоиздаване започва да завърта машината."

В навечерието на новата учебна година Асоциация „Българска книга" излезе с нова инициатива - „Купи 1 книга - дари я на своето училище". Това е продължение на кризисната инициатива „Купи 1 книга" по време на извънредното положение.

„Тогава над 200 български издатели и книготърговци се организираха и направиха общ сайт, от който можеха да се поръчват онлайн книги по време на извънредното положение, когато четенето беше прекрасна опция за справяне с изолацията. Тази инициатива сега я надграждаме. Идеята е децата в първия учебен ден да отидат на училище с една нова книга в ръка. По този начин да станат своеобразни посланици на това колко е важно четенето, а също така да споделят със своите съученици книги, които са чели, да обогатят училищната библиотека и в класната стая да са налични книги за четене."

Алеята на книгата в столицата ще продължи до 13 септември.