Проф. Вълчев: Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга
Секция: ПОЛИТИКА
07 Септември 2020 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Вълчев: Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга

/КРОСС/ Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно. Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели", каза в интервю за бТВ проф. Даниел Вълчев.

„Разговорът за нова българска Конституция не е юридически разговор, а чисто политически. Няма никакви основания за приемане на нова Конституция. Нищо не се е случило толкова в обществото".

Това коментира в предаването „120 минути" проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

„Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели", каза още Вълчев.

По думите му става въпрос за проект, който над 90% е абсолютно същият като сега действащата Конституция.
„Конституцията има този смисъл да създаде институционалната и правна рамка, за да живеем по един нормален начин. Въпросът не е да се създаде един прекрасен правен акт, а условията, които в този акт ще действат", коментира още Даниел Вълчев.

„Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно", на мнение е той.

Според него случващото се показва, че управляващите са се уплашили.

„Когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори. Той по някаква причина не го прави", допълни Вълчев.

Според него премиерът Бойко Борисов ще плати много висока цена - политическа, а вероятно и друга.