Честваме Рождество Богородично
Секция: Православие
08 Септември 2020 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честваме Рождество Богородично

/КРОСС/ На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица - един от 12-те най-големи християнски празници, известен още като Малка Богородица. С литургия във всички храмове започва днешният ден.

Роженският манастир край Сандански и женският манастир край Ямбол имат храмов празник. 8 септември е ден на Хасково, Симитли, Берковица и Полски Тръмбеш. Част от програмата в Полски Тръмбеш включва изложба на 80 стари радиоапарата в Историческият музей. Посетителите ще могат да видят документи и архивни снимки и да чуят записи от Златния фонд на Българското национално радио.

Експозицията включва част от частната колекция на общественика Киро Маринов и експонати от фонда на музея, разказа музейният директор доц. Христо Харитонов:

„Още от първите радиоапарати, които се появяват по българските земи. Всичко това ще ни въведе в един свят, който е бил около нас 50 и повече години. Радиоапаратите са в бита на хората".

Посетителите на музейната изложба в Полски Тръмбеш ще бъдат запознати и с историята на БНР.

На този ден възстановения преди няколко години древен манастир „Рождество Богородично - Ястреб" край Ловеч отбелязва своя храмов празник. Там в годините след падането на България под османско иго, до неговото пълно опожаряване се е съхранявала българската книжнина.

"Когато турците са превзели Ловеч, те са опожарили Светата обител, но олтара е запазен и е останал, какъвто си е и над нея сме надградили църквата. Бета Граматик, който е правил много преводи на четвероевенгелието, той е бил в манастира, тук са правени тези преводи, които преводи в днешно време се намират в Париж в музей, в Лондон, в Букурещ и в София също има от тези преводи, написани от Граматик. Манастирът е бил книжовно и духовно средище на българщината".

Това каза ловешкият отец Вениамин за празника на древния манастир "Рождество Богородично - Ястреб" - светата обител, възстановена и по негова идея.