Проф. Георги Карасимеонов: Германските медии гледат доста критично на ситуацията в България
Секция: Интервюта
08 Септември 2020 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Карасимеонов: Германските медии гледат доста критично на ситуацията в България

/КРОСС/ Доста повече внимание се обръща на обстановката в България в германските медии и то в значими медии. Тези дни имаше интервю с Лозан Панов, председател на една от основните съдебни институции, в сп. „Шпигел", така че вниманието към България е значително повече отпреди няколко месеца, когато се обръщаше внимание главно на Унгария и на Полша. Това заяви пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.

„Общо взето са доста критични репортажите, изтъкват се много неща, които са били повдигнати от протестите - нарушаване на демократични ценности, нереформирана съдебна система, острия сблъсък между президента и премиера. Всички тези неща, на които доскоро не се обръщаше внимание", посочи проф. Карасимеонов и припомни, че наскоро Германската социалдемократическа партия (партньор в управлението на ХДС на Ангела Меркел - б.р.) е излязла с ясно становище в подкрепа на исканията на протестиращите.

Политологът отбеляза, че „България макар и в не особено приятна светлина е в доста повече от центъра на вниманието и на политици, и на медии".

Според него доста неща у нас заслужават една по-сериозна оценка от евроинституциите:

„Тъй като нещата не може да останат в това състояние - трябват сериозни реформи, не може тази корупция, която доминира особено на висшите етажи на властта да продължава да е определяща за имиджа на България".

Сериозната социология в България показва, че 60-65% и повече от българите подкрепят протеста за една дълбока промяна, европеизиране, доближаване до стандартите на най-развитите демократични държави, премахване на редица „балкански" прийоми в управлението, подчерта проф. Карасимеонов в предаването „12+3".

И изтъкна, че няма нито един български юрист, който да е подкрепил проекта за нова Конституция, с изключение на групичката, която го е предложила около бившия правосъден министър: „Така и не разбрахме кои са авторите - те ги скриха".