Covid-ваксината - сред основните теми за кандидат-президентите на САЩ
Секция: СВЯТ
08 Септември 2020 18:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Covid-ваксината - сред основните теми за кандидат-президентите на САЩ

/КРОСС/ Вероятността за ваксина срещу Covid-19 преди изборите за президент в САЩ през ноември се превърна в една от основните теми за участващите в надпреварата. Президентът Доналд Тръмп за пореден път заяви, че ваксината може да е готова преди началото на ноември, a демократите погледнаха с недоверие.

По време на импровизирана пресконференция в Белия Дом в понеделник Тръмп увери, че ваксината ще е безопасна и обвини демократите във вредни тактики с поставянето под съмнение на неговите твърдения.

Ден по-рано кандидатът за вицепрезидент на демократите Комала Харис заяви, че няма доверие на Тръмп като поясни, че би се вслушала в мнението на експертите.

Подобно изказване направи и кандидатът за президент Джо Байдън, за когото Тръмп е казал толкова много неверни неща, че е подкопал общественото доверие.

На критиките на демократите президентът гледа като на „опасна реторика против ваксините" и омаловажаване на едно бъдещо негово постижение.

Нападките между Тръмп и демократите са на фона на опасения в страната за това, че политически мотиви може да окажат влияние на разработването на ваксина за сметка на безопасността и ефективността.

В момента в САЩ три ваксини за Covid-19 са в последен стадий на тестване, при който около 30 000 участващи получават по две дози в разстояние на три седмици, след което са наблюдавани за странични ефекти - процес, който може да трае от една седмица до две години.