Марияна Николова в Москва: Предприемаме редица стъпки, за да посреща България повече руски туристи
Секция: Туризъм
08 Септември 2020 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марияна Николова  в Москва:  Предприемаме редица стъпки, за да посреща България повече руски туристи

Готови сме на сътрудничество и диалог, връзката между двата народа е историческа, заяви г-жа Зарина Догузова

/КРОСС/ Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа. Между държавните институции на България и Русия, както и туристическия бизнес на двете страни, има установени много добри традиции, изграждани с десетилетия. Важно е да се възстанови туристопотокът между двете страни. Искам да благодаря на руската федерация, че участваме като страна партньор на Отдих 2020 г. Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, г-жа Марияна Николова с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, г-жа Зарина Догузова.
Много се радвам да ви посрещна в Москва, след толкова месеци на карантина. Надявам се взаимоотношенията между страните да се развиват и взаимоизгодното сътрудничество да продължи. Туризмът е много важно направление в икономиката, важно е хората да пътуват, каза г-жа Догузова. Връзката между двата народа е историческа. Човек, когато пътешества и посещава дадена страна, той научава традицията и бита ѝ. Туризмът е направление, от което зависят над 50 направления и затова е приоритет за нашата държава. Страната е открита за диалог и обмяна на опит, категорична бе ръководителят на ФАТ г-жа Догузова.
Г-жа Николова подчерта, че продължава активната и успешна работа по подписаната през м. март 2019 г. Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация (2019-2021 г.). и редовно се провежда двустранната работна група в областта на туризма.
Министерството на туризма предприема редица стъпки, за да може България да посреща повече руски туристи. Съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за издаване на визи, каза г-жа Николова. Целта е визите да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. „last minute" почивки. Визи се издават в 59 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. В консулските служби на България в РФ са акредитирани само тези руски туроператора, които отговарят на изискванията за работа на руския туристически пазар, като обменът на информация и сътрудничеството с Федералната агенция по туризъм и „Турпомощ" е непрекъснат.
Голямо признание за важността на страната ни за руския туристически сектор е продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, обърна внимание вицепремиерът Марияна Николова.
Готови сме на сътрудничество и диалог в името на двустранното сътрудничество. За първи път в Русия туризмът се поставя на първо място като най-важна цел за възстановяването на икономиката. Готови са да поддържаме контакт и да подпомагаме туризмът да се развива, заяви г-жа Догузова.
Бих искала да Ви уверя, че Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар. В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество. В момента, в който границите между нашите две страни се отворят, България е готова да посрещне своите руски гости като сигурна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус, подчерта Николова. На фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от Правителството на Република България, заяви тя.
По време на срещата бяха обсъдени съвместни действия с цел увеличение на броя на туристите между двете страни; активизиране на доброто двустранно партньорство между туроператорите на двете страни; възможностите за оказваме съдействие на туристите, които се намират на територията на съответната страна; сътрудничество в областта на осигуряване на безопасност по време на престоя на туристите на територията на съответната страна, особено при организацията на детския отдих; двете страни да продължат да работят за активизиране на контактите между учебни заведения, като вече има редица университети и институти в Москва и регионите и в България, които обучават кадри за туристическата индустрия и си партнират в учебния процес, обмена на студенти и кадри в областта на туризма.
Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана към ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, г-жа Зарина Догузова да посети България и да участва в предстоящия Българо-руски туристически форум, през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г., посветен на оздравителния и балнео туризъм след глобалната пандемия от Ковид-19, който ще се проведе в рамките на подписаната между министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия.