Вицепремиерът Николова: Ползотворно ще е да задълбочим сътрудничеството си с Руския съюз на туриндустрията
Секция: Туризъм
09 Септември 2020 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Николова: Ползотворно ще е да задълбочим сътрудничеството си с Руския съюз на туриндустрията Много искаме активно да работим с България, заяви президентът на Руския съюз на туриндустрията г-н Андрей Игнатьев

/КРОСС/ "Считам за ползотворно и за двете страни, ако задълбочим сътрудничеството си с Руския съюз на туриндустрията, ще има ефект върху покачване нивата на двустранния туристопоток. Русия е стратегически партньор на България в туризма.

След като отворим границите си и възстановим въздушния транспорт между нашите две държави, за което има изразена готовност от българския национален превозвач и Росавиция, руските ни гости ще открият в лицето на България сигурна дестинация.

Възстановяване на туристическите посещения между нашите две страни е сред приоритетите на Министерството на туризма", заяви заместник министърпредседателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, гжа Марияна Николова по време на разговора си с президента на Руския съюз на туриндустрията, г-н Андрей Игнатьев. България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, подчерта министърът на туризма на България.

"Много искаме активно да работим с България. Руският съюз на туриндустрията е основан 1993 г. и представлява интересите на около 3000 туроператора, хотели и обществени организации от цялата страна. Имаме 23 комитета, които представляват различни сектори, работим денонощно за интересите на руския туризъм", заяви г-н Андрей Игнатьев. Много упорито работихме с правителството, за да не фалира нито една наша фирма, добави той.

Конкретно за развитието на двустранното сътрудничество между Министерството на туризма и Руския съюз на туриндустрията г-жа Марияна Николова направи конкретни предложения:

двете страни да съдействат за установяване на по-активен контакт между българския туристически бизнес и членовете на Руския съюз на туриндустрията; установяване на нови, ефективни контакти между българските туристически организации и тематичните Комитети на РСТ, като целта е да се осъществява редовен обмен на добри практики, съвместни форуми и по-активен обмен на туристи;

покана и към Руския съюз на туриндустрията да разгледа възможността в рамките на своята международна дейност да открие в България свое представителство, което би работило на място за увеличение на двустранния туристопоток, и за решаване на актуални въпроси съвместно с българския туристически бизнес;

да се организира и партньорство по целенасоченото представяне на възможностите за организиран детски отдих в България и в Русия, като в програмата за почивка на руските деца в българските лагери се включат 1-2-дневни историко-познавателни и културни маршрути.

Детският туризъм е много активно за Русия направление и е наш приоритет, който искаме да развиваме с вас, категоричен бе г-н Андрей Игнатьев.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана, която беше приета, към президента на Руския съюз на туриндустрията, г-н Андрей Игнатьев и всички заинтересовани членове на организацията да участват в предстоящия Българо-руски туристически форум в България, посветен на оздравителния и балнео туризма след глобалната пандемия от Ковид-19, който се планира за последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г. С удоволствие ще пристигна на форума, който организирате. Подкрепям предложението Ви да отворим наше представителство в България, такива имаме в 19 страни, заяви г-н Андрей Игнатьев.