Европейските дни на еврейската култура 2020 в Столична библиотека
Секция: КУЛТУРА
09 Септември 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейските дни на еврейската култура 2020 в Столична библиотека

/КРОСС/ С представяне на документалната изложба „Глобалното измерение“ и едноименния сборник с очерци  Международно дружество “Елиас Канети“ и Столична библиотека участват в отбелязването на Европейските дни на еврейската култура 2020.

„Глобалното измерение“ и в двете форми е резултат от проучване за приноса на български евреи към световните наука, изкуство и култура, както и към обществения живот. Повечето от имената, на които се спират авторите, са добре известни. С очерци и картини от живота на близо 40 от тях „Глобалното измерение“ събира в книга и изложба личности и фамилии в една впечатляваща връзка.

Гостите на събитието ще имат възможност да разгледат изложбата и да разговарят с част от авторите на очерците.

Акцент на вечерта ще бъде и показването на част от виртуалната изложба на Националната библиотека на Израел „Пътешествията на евреите”.

Изложбата разкрива съществена част от еврейската история - миграцията на еврейския народ през вековете в търсене на религиозна толерантност и икономически възможности. Националната библиотека на Израел съхранява доказателства за тези пътувания под формата на лични архиви, документи, карти, дневници, фотографии, вестници, публикации и разбира се, книги.

Изложбата е предоставена на Международно дружество „Елиас Канети“ от Европейската асоциация за опазване и популяризиране на еврейската култура и наследство (AEPJ), която ще включи българското събитие в Европейските дни на еврейската култура.

Събитието ще се състои на 10.09.2020 г. от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.