Комисията за дискриминация се захваща с хотел с басейн "само за бели"
Секция: Туризъм
09 Септември 2020 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисията за дискриминация се захваща с хотел с басейн "само за бели"

/КРОСС/ Комисията за защита от дискриминация ще образува производство по получен при нея сигнал, че на централния вход на хотел Heaven (или "Рай" в превод от английски ) в Слънчев бряг е имало надпис на английски: "Обществен плувен басейн само за бели" и "Животът на белите има значение".

Пред "Нова телевизия" заместник-председателят на комисията Баки Хюсеинов обясни, че във вторник ведомството е изпратило на място свой представител да провери получения от човек от Стара Загора сигнал и очакват съставения от него по случая протокол, за да се образува производство.

Пред местни репортери обаче собственикът на апартхотела и управител Георги Славов отрича да е имало подобен надпис. Такава версия поддържат и неговите служители още от вчера. При позвъняване тогава от страна на "Дневник" представител на хотела, който не се представи, обяви, че не е имало такъв надпис и става дума за фалшива новина.

Предстои също комисията да събере доказателства по образуваната преписка и ако се установи, че става дума за случай на дискриминация, на собственика на обекта се дава предписание за отстраняването му и се налага глоба от 2 хил. лв. При повторно нарушение санкцията може да достигне 20 хил. лв.

"Дневник" изпрати въпроси и до Министерството на туризма по случая, откъдето очаква отговори.

Има такъв надпис

Снимката е направена от живеещ в България чужденец преди няколко дни е публикувана в различни социални мрежи на групи на чужденци в страната и е коментирана от тях, съобщи преди ден сайтът "Площад Славейков".

Публикацията само във "Фейсбук" групата "Чужденци в София и приятели" има над 300 коментара, в някои от които се допуска, че снимката е шега и че не е възможно да се случва такова нещо, други предполагат, че това било обичаен надпис на обществените басейни в България, с което се цели до тях да не се допускат роми.

"За джендъри може, за бели - не"

Пред местни медии собственикът-управител Георги Славов обяви няколко пъти, че такъв надпис няма, че това е фалшива новина. "Не мога да коментирам несъществуващи неща, няма такъв надпис! Ми не знам как си го обяснявам, фейкнюз, монтаж, виждали сме и други такива колажи", обясни той пред камерите.

Допълни, че не е врачка и затова не може да предположи кой има интерес да го злепоставя с твърдения, че всъщност има такъв надпис. "Не виждам за какво е цялото това напрежение, защото в България няма закон за расизма, а дори да имаше такъв надпис, какъвто аз видях в социалните мрежи, това не е незаконно. Как може да има хотели само за джендъри, за с деца, за без деца, само за гейове, пък да няма само за бели?! Съжалявам даже, че не съм го сложил (надписа - бел. а.) ", заключава Славов.

В отговор на въпрос допусна, че подобен надпис ще навреди на имиджа на курорта, но посочи, че е въпрос на личен избор, а също и че си има работа и няма време да коментира "хората, които си правят колажи".

На въпрос дали в хотела е имало туристи с цвят на кожата различен от белия Славов казва: "Ние не знаем какви хора си правят резервациите, защото всичко е онлайн и аз не го виждам като натиска дали е черен или бял. Той като се появи на рецепция, ние няма вече как да го върнем, защото нашите туроператори ще спрат да работят с нас", илюстрира ситуацията. Допълва, че предишни години в хотела е имало "много черни - сенегалски французи", които са отсядали. На въпрос дали би върнал чернокож от рецепцията казва, че няма право, а дали би го направил е въпрос на личен избор.

И заключава: "Но съм доволен, че нашето правителство не ни наводни с бежанци и мисля, че е по-добре".

Браншът: Това е недопустимо

Местните хотелиери във вторник все още не бяха разбрали за случая и се изненадаха от наличието на такъв надпис. Заместник-председателят на Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг Елена Иванова обяви, че такова нещо е пълен абсурд и напълно недопустимо. Посочи, че този хотелиер не е бил член на сдружението.

От другата хотелиерска организация - Клуб на хотелиера в община Несебър, коментираха, че допреди две години Славов е бил в тяхното сдружение, но е изключен, защото не си е плащал членския внос.

Местни хотелиери обясняват, че в апарткомплекса на Славов вече има и други собственици и не всички апартаменти са негови вече.

Кой е Георги Славов

"Разположен на самия морски бряг, хотел "Хевън" може да бъде открит на около 500 метра от центъра на Слънчев бряг", гласи част от визитката на мястото в платформата booking.com, където се предлага от 2011 г.

Георги Славов, известен с прякора Главата, е син на взривения в асансьор член на СИК Стоил Славов, припомня "Капитал". Апартхотелът пък е построен на самия плаж, което противоречи на Конституцията и бе установено при проверка на Върховна административна прокуратура през 2009 г.

По информация на изданието този и други подобни постройки са минали на одобрение през общината и регионалния строителен надзор, но впоследствие се установява, че са с няколко етажа по-високи от разрешеното. Изисканите тогава данни за този и още няколко хотела от ДНСК са показали, че те се водят нещо различно, като за "Хевън" конкретно документите сочат, че е представителна сграда с апартаменти. Издадена е заповед за събаряне, а после отменена.

 

*Източник: https://www.dnevnik.bg/