Легендарният пианист Андрей Гаврилов вече е в София
Секция: КУЛТУРА
09 Септември 2020 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Легендарният пианист Андрей Гаврилов вече е в София

/КРОСС/ След бляскавото начало на сезона на Софийската филхармония, още една легенда на класическата музика пристигна в столицата, за да изнесе концерт с националния оркестър. Андрей Гаврилов - философът на пианото ще представи Моцартовия концерт №20 под диригентството на италианския маестро Андреа Витело.

Гаврилов изгрява на музикалния небосклон през 1974, след като печели триумфално конкурса „Чайковски“ и през същата година на Залцбургския музикален фестивал замества изключителния Святослав Рихтер в концертите заради негово заболяване. Само 5 години по-късно международната му кариера е прекъсната въпреки бравурните отзиви от концертите му в Европа, заради политическите му възгледи, изразени в чужбина. След домашния арест, пълното изолиране от приятелите и семейството, той насилствено е въдворяван в психиатрична клиника и заплашван със смърт.

След тежкия за него период през 1985 година триумфално покорява Карнеги хол и това слага истинското начало на международната му кариера, която не спира и до днес. Заради огромния си талант Гаврилов създава прецедент: молбата му за право на свободно движение е одобрена лично от Маргарет Тачър и Mихаил Горбачов.

Феноменалните му изпълнения и записите му за EMI и Дойче Грамофон са награждаване неведнъж. Въпреки това той не обича да го наричат с гръмки имена и предпочита да се фокусира в музиката. За Моцартовия концерт №20 Гаврилов неведнъж е твърдял, че това е златният концерт на австрийския гений.

Билети за събитието са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.