Валери Симеонов с парламентарна делегация при нашите сънародници в Украйна за най-мащабното българско събитие
Секция: ПОЛИТИКА
10 Септември 2020 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валери Симеонов с парламентарна делегация при нашите сънародници в Украйна за най-мащабното българско събитие

/КРОСС/ Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов и народният представител от патриотичната партия Йордан Апостолов ще вземат участие в най-мащабното българско събитие за нашата диаспора в Украйна – IX-я Събор на българите.

Народните представители от НФСБ са в град Мелитопол, Запорожка област по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Те ще проведат поредица от срещи като част от активната си работа за подкрепа на българските общности зад граница.

Проявите са в рамките на два дни – на 11 и 12 септември.

Това е Събор, който носи в своята история ценностите на народния дух, почитане на традициите и родовите корени. Важната му цел е обединяването на българската диаспора, възраждането и развитието на майчиния език, приобщаването на младото поколение към културно-историческите ценности, подчертава в поканата си до Валери Симеонов и народните представители от НФСБ Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна.

В рамките на Събора ще се проведе XV-та Международна научно-практическа конференция „Българите в Северното Причерноморие“, в която ще вземат участие близо 60 учени от Украйна, България и Молдова. Ще се включат и творчески състави на наши сънародници от трите държави. Ще бъдат организирани изложби на открито, посветени на българската култура, бит и кухня.

На 11 септември ще бъде открит бюст-паметник на българския национален герой Хаджи Димитър.