Оскарите налагат нови стандарти за многообразие от 2024 г.
Секция: Шоубизнес
10 Септември 2020 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оскарите налагат нови стандарти за многообразие от 2024 г. "Вярваме, че тези стандарти за многообразие ще бъдат катализатор за дълготрайна и съществена промяна в нашата индустрия."

/КРОСС/ Промените тази година наистина се случват, а филмовата индустрия прави всички възможно, за да се адаптира спрямо ситуацията в световен мащаб. Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ обяви, че започвайки от 2024 г., филмите, кандидатстващи за награда, ще трябва да отговарят на нови стандарти за приобщаване и многообразие.

Новите изисквания се въвеждат, за да се "насърчи равнопоставеното представяне на и извън екрана, отразяващо по-добре разнообразието на филмовата аудитория". Изготвени са четири различни стандарта и филмите ще трябва да отговарят на поне два от тях, за да се състезават за престижната статуетка.

Въпреки че изискванията няма да бъдат приложени до церемонията през 2024-та, членовете на борда ще ги имат предвид за следващите две церемонии. 

"Блендата трябва да се разшири и да отрази нашето разнообразно глобално население както при създаването на филми, така и в публиката, която се свързва с тях", споделят президентът и главният изпълнителен директор на Академията в официално изявление. "Ангажираме се да играем жизненоважна роля, за да помогнем това да стане реалност. Вярваме, че тези стандарти за многообразие ще бъдат катализатор за дълготрайна и съществена промяна в нашата индустрия."

Новите правила предполагат определен брой актьори, продуценти, оператори, дизайнери, търговски мениджъри и сценаристи, които са цветнокожи, жени, инвалиди или представители на LGBT общността.

След като дълго време се коментираше идеята за отлагане на Оскарите през следващата година, впоследствие стана ясно, че 93-тата церемония по връчването им ще се случи на 25 април 2021 г.

"Повече от един век филмите играят важна роля за утехата, вдъхновяването и забавлението ни през най-мрачните времена. Те със сигурност ще го направят и тази година. Надяваме се, че като удължим периода на приемственост и променим датата на наградите ни, ще осигурим гъвкавостта, която е необходима на екипите, за да завършат и пуснат филмите си, без да бъдат санкционирани за нещо извън техния контрол", разкрива тогава президентът на Академията Дейвид Рубин.