Докладът за върховенство на закона в България излиза на 23 септември
Секция: СВЯТ
10 Септември 2020 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Докладът за върховенство на закона в България излиза на 23 септември

/КРОСС/ Първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България ще бъде публикуван след по-малко от две седмици - на 23 септември. Това не е автоматичният край на Механизма за сътрудничество и проверка на страната от 2006 г.

Това съобщи еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента.

Тя присъства лично в залата и обясни, че обхватът на Механизма за върховенство на закона е по-широк от този на т.нар. мониторинг на реформите в правосъдието. Причината е, че в него са добавени състоянието на медийната среда и плурализмът в обществото.

Прибързано ще е на този етап да ви дам дата, на която ще се вземе решение от Еврокомисията за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка. Първо трябва България да покаже устойчив напредък в изпълнението на ангажиментите по него, допълни тя. Евродепутати настояха Еврокомисията да не приключва мониторинга и да използва максимално възможностите му в България, защото виждат в страната отстъпление от постигнатото и искат дари ако трябва със заплаха за спиране на евросредства да се изисква не само да се приемат законови промени, но и те да имат реален ефект.

За върховенството на закона ще има 27 национални доклада и един общо за Европейския съюз. Йоурова заяви, че България изцяло е сътрудничила в подготовката и че през юни е имало виртуална визита на екипа, подготвящ доклада за страната. От София вече са пристигнали и отговори на изпратените допълнителни въпроси.