„Фрейзър“: Съдебната система и правителството спъват икономическата свобода на България
Секция: Анализи
11 Септември 2020 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Фрейзър“: Съдебната система и правителството спъват икономическата свобода на България

/КРОСС/ За последните 15 години в България е отчетен застой на най-важните реформи –на съдебната система и подобряване работата на правителството и администрацията. Това сочат данните на ежегодния индекс „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър“.

Слабите страни на българската икономика са размерът на правителството (6.87), както и правната система и защитата на правото на собственост (5.92).

Страната ни е на 32-ро място в класацията за икономическа свобода в държавите.

В нея Хонконг остава на челна позиция (8.94), но засилената несигурност на правата на собственост и отслабването на върховенството на закона, причинено от намесата на китайското правителство през 2019 и 2020 г., вероятно ще има отрицателно въздействие върху него занапред, сочи докладът. Второто място заема Сингапур (8.65), а след него се нареждат Нова Зеландия (8.53), Швейцария, САЩ, Австралия, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия – всички със стойност на индекса над 8. Класацията включва и някои други големи държави като Япония (20-та), Германия (21-ва), Италия (51-ва), Франция (58-ма), Мексико (68-ма), Русия (89-та), Индия (105-та), Бразилия (105-та) и Китай (124-та).

Десетте държави с най-ниска оценка са: Централноафриканската република, Демократична Република Конго, Зимбабве, Република Конго, Алжир, Иран, Ангола, Либия, Судан и накрая Венецуела. Повечето от тези страни са в гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.

В класацията на база данни за 2018 година влизат 162 държави, разделени в четири категории според степента им на икономическа свобода.

България има обща оценка 7.74 при максимум 10 възможни точки.

Страната ни отбелязва леко влошаване спрямо 2017 година, когато е имала оценка 7.76 и заемала 26 позиция в индекса.

Преди 20 години България е била сред страните с най-несвободни икономики – на 99 позиция с едва 5.73 точки.

Тази година непосредствено пред България се класират Люксембург (7.75 общ индекс на икономическа свобода) и Перу (7.76)

Висока е оценката ни в категориите „стабилни пари“ (9.56) и „свобода на международната търговия“ (8.47). По качество на регулациите България получава 7.87.

В категория „регулация“ България получава най-ниската оценка за административните изисквания за правене на бизнес и за наличието на корупция. Критикуват се регулациите около назначаването и освобождаването на работници, както и регулациите на трудовия пазар. Високо се оценяват обаче регулирането на кредитния пазар, стартирането на бизнес и лицензирането.

Свободата на международната търговия също е оценена високо (8.47).

Оценката за безпристрастността на съдилищата остава много ниска (4.37), както и на независимостта на съдебната система (4.85).

Нациите с най-голяма икономическата свобода имат средна стойност на БВП на глава от населението от $44,198 през 2018 г., в сравнение с $5,754 за държавите в дъното.

1,7% от населението на държавите в най-горния край на класацията преживява крайна бедност (1,90 щатски долара на ден) в сравнение с 31,5% в държавите в най-ниските позиции.

Продължителността на живота е 80,3 години в горната част спрямо 65,6 години в долната.

Според института „Фрейзър“ основните принципи на икономическа свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата на развитие на бизнес и на конкуренция, а личността и частната собственост са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и тези с авторитарно управление. Нивото на икономическа свобода е свързано със социалното доверие, което тази година е увеличено с около 5 процентни пункта.