Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам
Секция: Интервюта
11 Септември 2020 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

- Г-н Добрев, защо се кандидатирате за лидер на БСП , какво можете да предложите на партията?
- Защото постепенно спряха да се изпълняват целите, около които се обединихме преди 4 г. - обновление на партията, вземане на решенията вътре в партийните органи, а не незнайно къде, зачитане на ролята и мястото на структурите. И да ви кажа честно, тотално спря диалогът на председателя с ръководните органи. Ще ви дам пример - три години каквито и дебати да е имало, Националният съвет приемаше всяко предложение на председателя. Отказът дойде, когато просто нямаше разговор. Накрая стигнахме до ситуация "няма Национален съвет, няма проблем" Второ - вместо да атакуваме властта в държавата, започна кръгова отбрана на председателския пост, и то с манипулации. Кандидатирам се, защото няма да позволя промяната да се превърне в подмяна. Няма да зарежа нещата по средата. Поставих името си и посветих 15 години от живота си да работя за това.

- Защо 4 години бяхте част от екипа на Корнелия Нинова, а сега се представяте за нейна алтернатива? Това не се разбира от съпартийците ви, дори мнозина видяха в кандидатирането ви тайна договорка между вас и лидерката...
- Аз съм системен и предвидим екипен играч. Когато екипът има кауза, а капитанът заиграе лична игра - аз оставам с екипа и търсим нов капитан. Съжалявам истински, че част от моите другари, които имат лидерски качества, не се кандидатираха. Не посмяха. Пазят се за по-нататък. Проблемът е, че както върви, "по-нататък" може и да няма смисъл. Така че приемете, че нямах избор. За съжаление, досегашният председател така и не разбра, че мачкайки различното мнение в партията, отблъскваш всички нормални хора, които се оглеждат за нормална партия. Разбирам, че някои съпартийци са изненадани от решението ми. Това е така, защото повече от три години не допуснахме вътрешните противоречия на тогавашния екип да излязат навън. Апропо, погледнете, от онзи екип не остана почти никой.

- Кажете в 3 точки как виждате бъдещето на партията, ако вие сте начело?
- Първо, консолидация в партията. Все още това, което ни събира, е повече от това, което ни разделя. Второ, промяна в коалиционната политика - повече ляво с реална тежест, по-малко абревиатури. Трето, млади, активни, подготвени хора да бъдат лицето на БСП сега, не утре. - Представете си следващия парламент и БСП с възможност да съставя управленска коалиция. С кого ще е тя? - В кампанията се наслушах на спекулации, които се разтягаха - от ГЕРБ, през "Да, България", до Слави Трифонов. Предлагам да го решат членовете и да бъде потвърдено от ръководните органи.

- Тоест този въпрос да се реши с референдум?
- Да. Също така в това допитване да има опция и "оставаме опозиция" За да водя преговори, искам мандат и подкрепа от цялата партия.

- Защо тази кампания, която се провежда само вътре в БСП , бе по-ожесточена от всяка друга, в която сте участвали - по-страшен ли е врагът с партиен билет от политическия опонент?
- Обяснявам си го с това, че някои кандидати, които все са били на държавна, а после и на партийна служба, извън партията просто не са адекватни. За тях е въпрос на лично оцеляване.

- Всички тези вътрешни интриги, ескалирали в последните месеци, не отвратиха ли членовете на партията? Разделението по върховете се пренесе и по места - как БСП отива на парламентарни избори така разделена?
- Който и да стане председател, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделението на такива, които ме харесват, и такива, които не ме харесват, или да се опита да консолидира партията. Няма как вътре да разделяш, а навън да имаш претенции да обединиш обществото за по-добра България. Трябва личен пример. Протегнатата ръка на лидера държи ключа на обединението.

- Какво ще направите, за да пресечете раздорите?
- По-голямата част от вътрешните проблеми може да се решат дори само с диалог, с разговор, с изчистване на позиции и принципи, но първо с желание от двете страни. На други ще им трябва време и убеждаване. Стигнахме до точка, от която пътят обратно един към друг е много стръмен Необходимо е желание да го извървиш.

- Какви са очакванията ви - ще има ли легитимност този вот, или социалистите масово ще "отидат за гъби" и няма да гласуват?
- Като гледам как някои организации се готвят с предварително попълнени бюлетини, може да има и 100% активност. Не мога да предвидя, защото този вътрешен избор го мислехме като позитивна кампания на идеи, а се оказа кални борби, уволняване на хора - и млади, и стари, игра с човешки съдби, натиск и манипулации. А най-жалкото е, че тонът беше поръчан от "Позитано". Това разочарова и отблъсква.

- Ако спечелите, бихте ли работили с опонентите си?
- Опоненти в БСП нямам. Не деля хората, а като партиен ръководител и за секунда не съм си позволил да пренебрегна член или организации, дошли при мен, само защото не ми симпатизират.

- Кое е най-нелепото обвинение, което чухте за себе си в тази кампания?
- Лъжите и внушенията по мой адрес се развихриха, но най-нелепото е, че Бойко ми е давал обществени поръчки и веднага, като спечеля, ще продам БСП на ДПС и ГЕРБ. Всъщност има и нещо, изречено от устата на кандидат за председател при среща в Казанлък - че видите ли, Кирил и Бойко ще направят Пеевски премиер. Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам. Най-нелеп изглежда човекът, който говори подобни неща, но аз не му се сърдя. Той е отскоро и за малко в партията.

- Ако спечели Нинова, как ще продължите оттук нататък в партията - да очакваме ли разцепление?
- Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го направят? Не, това няма как да стане. Партията ми е по-мила от председателския пост.

Автор/Източник: Лиляна Клисурова, 24chasa.bg