11.09.2001 г.: Най-зловещата масова смърт, излъчвана на живо по телевизията
Секция: Анализи
11 Септември 2020 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
11.09.2001 г.: Най-зловещата масова смърт, излъчвана на живо по телевизията Тъжна годишнина от терористичните атаки в САЩ

/КРОСС/ Днес се навършват 19 години от терористичните атентати в Съединените щати. Как медиите зад Океана видяха първите секунди на трагедията, която промени света завинаги?

Топлото и слънчево септемврийско утро в Ню Йорк е рутинно за този телевизионен екип, който отразява работата на местната пожарна служба. Денят не предвещава нищо, преди операторът да заснеме тези кадри. По-късно ще се установи, че това са единствените кадри на полет 11 на "American Airlines", който пръв се забива в Северната кула на Световния търговски център. 

В този момент по FOX има рекламна пауза в предаването Good Day. Почти безпрецедентно за американския телевизионен пазар, рекламите са прекъснати с извънредна новина. 8 минути по-късно американската телевизия започва да показва кадри на горящата сграда, снимани от хеликоптер.

Рекламната пауза е прекъсната и по ABC, където върви Good morning America. Новината е ужасяваща – по първоначална информация има взрив в една от кулите на Световния търговски център. Всички канали на телевизионната мрежа започват да излъчват сигнала от Ню Йорк.

NBC излъчва знаковото сутрешно шоу "Today". Интервю с автор на книга е прекъснато с извънредната новина, че самолет се е врязал в Северната кула. Първоначално телевизията не може да покаже картина от случващото се, но само след минута всички филиали на телевизионната мрежа вече показват извънредното събитие. 

Най-големият новинарски канал по онова време - CNN, предава бизнес новини, когато програмата рязко сменя своя ракурс с картина от Манхатан. И зрителите остават шокирани. 

От Съединените щати през Европа до Азия и Австралия - за около 15 минути целият свят става свидетел на може би най-зловещата масова смърт, излъчвана на живо по телевизията. Сриващите се пред очите на всички кули-близнаци, горящата сграда на Пентагона и остатъците от разбил се пътнически самолет в полетата край Пенсилвания се превръщат в едни от най-гледаните събития в цялата телевизионна история. 

Българските медии също предават случващото се зад Океана. Някои извънредни ефири продължават повече от 8 часа.