Св. свещеномъченик Корнут, епископ Никомидийски
Секция: Църковен календар
12 Септември 2020 07:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. свещеномъченик Корнут, епископ Никомидийски

/КРОСС/ Свети свещеномъченик Корнут живял в околностите на Никомидия, в селището Сатали (Сарсала, Сурсана). Той бил ревностен изповедник на Христовото име. По време на гоненията на християните в страната бил изпратен Иконийският* управител Перений. Когато много християни побягнали от преследването му в тайни места, свети Корнут, достигнал вече преклонни години, сам застанал пред него. На въпроса на управителя кой е, престарелият светител смело отвърнал: “Аз съм християнин”.

Той започнал открито да изповядва, че Христос е истинският Бог, Творецът на всичко, и да изобличава идолското прелъстяване. Вързали краката му с тънки върви и го повлекли по градските улици, а от нозете му, разрязани от въжетата, бликала кръв. В мъките си свещеномъченикът благодарил на Бога. После, след много други мъчения, той бил посечен с меч**.

* Град Икония бил разположен във висока плодородна равнина във вътрешността на Мала Азия, в подножието на планината Тавър. Някога бил главен град на Ликаония, а днес се нарича Кония и е главен град на малоазийската турска област Карамания.

** Свети Корнут загинал мъченически при царуването на римския император Деций (249-251).