Искат задържане под стража за дрогирания шофьор, причинил тежката катастрофа в Айтос
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2020 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искат задържане под стража за дрогирания шофьор, причинил тежката катастрофа в Айтос

/КРОСС/ Дрогиран шофьор на ТИР помете с висока скорост 12 автомобила в Айтос. 28-годишна жена изгоря в колата си, 6-ма са в болница.

Тестът за алкохол и наркотици отчита наркотичното вещество - метамафетамин. Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Инцидентът станал малко преди 13.00 часа в близост до автогарата на ул. "Хаджи Димитър". Товарният автомобил е навлизал в града от Айтоски проход и първоначално е ударил пешеходка, която е леко пострадала. След това камионът е продължил движението си и е ударил още 12 спрели на светофара автомобили.

Единият от тях бил с газова уредба, която се възпламенила и е предизвикала взрив. Именно в него е била загиналата 28-годишна жена. След това товарният автомобил се е забил в крайпътна ограда.

По данни на полицията шофьорът е употребил наркотици, а причина за инцидента е несъобразена скорост.

Първоначалните версии за инцидента бяха блокиране на спирачките на ТИР-а.

Тир-ът се движи по главния път в посока от Руен към кръговото кръстовище на Айтос. Заради висока скорост водачът губи управление над автомобила и първоначално блъска пресичаща на пешеходна пътека жена. Тя е с наранявания, но без опасност за живота. След това 50-годишният шофьор от Несебър се врязва в колона от 12 автомобила, които чакат на светофара.

"Камионът не можа да спре в посока Руен и стана катастрофата и аз успях да избягам, бях първа кола на пешеходната пътека. Само това помня и не съм в състояние да разговарям. Другите автомобили - нищо не съм видял, а само автомобила зад мен, който ме удари и това е", казва очевидецът Стилиян Иванов.

Вследствие на удара се самозапалва джип, а пътуващата на задната седалка 28-годишна жена от Търговище загива на място.

"Беше страшна гледката. Видях само как му е изхвърча кабината на камиона. След това се заби в оградата на хората", допълва Иванов.

Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД МВР-Бургас: Причината към момента е скоростта, с която се е движил, а причината за тази скорост ще установим на по-късен етап след проведени технически експертизи.

Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас: Установяването на наркотично вещество, а именно метамфетамин е вследствие от тестването на водача с техническо средство"

По случая е образувано досъдебно производство.