Тийм и Зверев ще спорят в мъжкия финал на US Open
Секция: СПОРТ
12 Септември 2020 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тийм и Зверев ще спорят в мъжкия финал на US Open

/КРОСС/ Доминик Тийм срещу Александър Зверев е финалът в мъжкия турнир на US Open за 2020 г. Двамата тенисисти стигнаха до двубоя за титлата в Ню Йорк, след като постигнаха победи съответно над Даниил Медведев и Пабло Кареньо-Буста.

До момента и двамата нямат титла от Големия шлем, като срещата им ще отбележи края на доминацията на Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер. В последните 25 турнири от Шлема само пет пъти шампионът е бил различен от голямата тройка. За последно това се случи през 2016 г., именно в Ню Йорк.

Задачата на Зверев беше много по-трудна, защото германецът трябваше да премине през петсетова драма.

Петият в схемата направи обрат от 0:2 до 3:2. Зверев загуби първите две части с 3:6 и 2:6, но след това показа забележителен тенис, за да успее да направи своя първи обрат в петсетов мач. Германецът спечели следващите три сета с 6:3, 6:4 и 6:3.

Срещата продължи 3.23 часа, а Зверев завърши с 24 аса и осем двойни грешки.

За него това е първи финал в турнир от Големия шлем. Германецът затвърди прогреса си през 2020 г., след като в началото на сезона стигна до полуфинал на Australian Open.

На 23 години Зверев е най-младият финалист в Шлема от 2010 г. насам, когато Новак Джокович игра за титлата в Ню Йорк на същата възраст. Германец не е стигал до такава фаза в един от четирите най-важни турнира от Райнер Шутлер през 2003 г. на Australian Open.

Във вторият полуфинал Тийм, който е втори поставен, успя да се справи с Медведев в три сета. Въпреки това победата не дойде лесно, като австриецът премина през два тайбрека - 6:2, 7:6 (7), 7:6 (5), а мачът продължи 2.53 часа.

Тийм успя да се справи с руснака, който записа 12 аса, но в станалите компоненти имаше големи затруднения.

Австриецът достига до четвъртия си финал в турнирите от Шлема и ще направи първи опит да стигне до титлата. В началото на годината той загуби от Новак Джокович на Australian Open, а през 2018 и 2019 г. Рафаел Надал го победи във финалите на "Ролан Гарос".

Финалът на US Open е в неделя вечер.