Хали Бери: Наградата „Оскар“ е едно от най-големите ми разочарования
Секция: Шоубизнес
12 Септември 2020 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хали Бери: Наградата „Оскар“ е едно от най-големите ми разочарования Тя стана първата чернокожа жена, която печели в категорията „Най-добра актриса“

/КРОСС/ През 2002 година Хали Бери сътвори история, когато спечели награда „Оскар“ за ролята си в „Monster's Ball“. Тя се превърна в първата чернокожа актриса, която получава златната статуетка в категория „Най-добра актриса“ и засега е и последната. Синтия Ериво беше номинирана миналата година, но Рене Зелуегър я победи.

В интервю пред Variety Бери споделя, че е вярвала в победата на Ериво, но се е разочаровала след церемонията. Тя смята, че Рут Нега също е била достойна за статуетка, но и това желание не се сбъдна. „Смятам, че тези жени имаха всичко необходимо за победата. Надявах се за техния успех, но той така и не дойде. Не мога да си го обясня“, казва актрисата. 

Въпреки че се сдобива с най-голямата чест в Холивуд, Хали описва наградата си „Оскар“ като едно от най-големите разочарования в живота ѝ. Тя допълва, че е сметнала, че победата ѝ ще отвори вратите на филмовата индустрия, за да могат да влязат повече афроамериканци и да бъдат оценени заради своя талант. „След мен обаче не влезе никой. Исках този момент да е повратен в нашите среди“, споделя Бери.

Звездата споделя, че златната статуетка не е направила живота ѝ по-лесен. Тя е продължила да се бори за всяка една роля, която иска. Това, което може би утешава Хали Бери, са победите на няколко чернокожи жени, които се сдобиха с „Оскар“ за поддържаща роля. Сред тях са Упи Голдбърг, Дженифър Хъдсън, Лупита Нионго и Вайола Дейвис.

За да бъде създадено повече разнообразие в наградите „Оскар“, от Академията заявиха, че от 2024 година влизат в сила нови правила. Един филм ще е достоен да влезе в категориите, само ако има в състава си представител на ЛГБТ общността, както и афроамерикански актьори.