12 български мадони на Оборище 5
Секция: КУЛТУРА
12 Септември 2020 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
12 български мадони на Оборище 5 Изложбата на Георги Георгиев е посветена на националните ни символи

/КРОСС/ Вчера, 11 септември, беше открита първата за сезона изложба на Галерия Оборище 5.

В творбите си, младият автор Георги Георгиев търси достойните личности, носители на ценностите, заради които се наричаме българи.

Акцентът в изложбата са потретите на български момичета в народни носии. „Вдъхновението за тези портрети дойде от фотографии на Асен Великов, а цялата експозиция повдига темата за новия Ренесанс, който България има нужда да изживее.“ – сподели авторът.

Експозицията създава усещането за специфична преплетеност на епохите, в които присъстват реализма и традиционното. Респектиран от нравствеността на героите, авторът не си е позволил да добавя собствени интерпретации на образите. От всяка от картините струи светлина, въпреки фотореализма.на творбите.

Цялостната концепция на изложбата представлява задълбочен труд, който сериозно обогатява родовата памет на българите, а времената, в които се раждат творбите отваря нови хоризонти в осмислянето на морала на нашето съвремие.

Изложбата можете да разгледате до 20-и септември.

За автора:

Художникът Георги Георгиев с артистичен псевдоним ByGeorgi (Бай Георги) е завършил Изящни изкуства във Флоренция, а в последните години живее и работи в Лондон. Пандемията го заварва в родния му град Русе, където се ражда идеята за настоящата „патриотична“ серия картини.