Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн
Секция: СВЯТ
12 Септември 2020 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн

/КРОСС/ Турция категорично осъди споразумението между Израел и Бахрейн за нормализиране на отношенията, определяйки го като "нов удар" за палестинската кауза, информира "Франс прес".

Американският президент Доналд Тръмп вчера обяви "мирното споразумение" между Израел и Бахрейн, който става втората арабска страна, която нормализира отношенията с бившия си враг за по-малко от месец.

Турското външно министерство изтъкна, че Анкара е "притеснена" от този ход и "категорично осъди" споразумението.

"Стъпката ще бъде нов удар за усилията за защита на палестинската кауза и допълнително ще насърчи Израел да продължи своите незаконни практики спрямо Палестина и опитите му да направи окупацията на палестинските територии постоянна", се подчертава в изявление на турското външно ведомство.

Според него този ход е в противоречие с ангажиментите съгласно Арабската мирна инициатива, която призовава за пълно оттегляне на Израел от палестинските територии, окупирани след 1967 г., и Организацията за ислямско сътрудничество.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ревностен мюсюлманин, е категоричен защитник на палестинските права, като често критикува израелската политика в Западния бряг.

След споразумението от миналия месец между Обединените арабски емирства и Израел, Ердоган предупреди, че Турция в отговор може да преустанови дипломатическите отношения с държавата от Персийския залив.